Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2019,
15.14

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

3

Natisni članek

Državni svet Franc Kangler preiskava KPK

Sreda, 17. 7. 2019, 15.14

4 leta, 9 mesecev

KPK pridobil dokumentacijo za zahtevo o preiskavi v zadevi Kangler

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

3

Franc kangler | Državni zbor je na zahtevo državnega sveta odredil parlamentarno preiskavo glede pregona nekdanjega mariborskega župana in državnega svetnika Franca Kanglerja. | Foto STA

Državni zbor je na zahtevo državnega sveta odredil parlamentarno preiskavo glede pregona nekdanjega mariborskega župana in državnega svetnika Franca Kanglerja.

Foto: STA

Predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so danes v državnem zboru in v državnem svetu prejeli dokumentacijo v zvezi z zahtevo za parlamentarno preiskavo v zadevi Kangler. Dokumentacijo bodo zdaj proučili, nato pa ugotovili, ali bi zahteva državnega sveta lahko pomenila obliko nedovoljenega posega zakonodajne veje oblasti v sodstvo in tožilstvo.

KPK je namreč zaradi omenjene zahteve za parlamentarno preiskavo uvedel postopek zaradi kršitve etike in integritete državnega sveta ter nekaterih državnih svetnikov. Na predsednika državnega sveta je naslovil zahtevo za vpogled in izročitev dokumentacije, povezane z zahtevo.

Franc Kangler
Novice KPK od državnega sveta zahteva dokumentacijo v zvezi z zahtevo za parlamentarno preiskavo v zadevi Kangler

KPK prejel dokumentacijo iz državnega zbora in državnega sveta

V parlamentu so se predstavniki KPK oglasili danes. Kot je v izjavi za medije povedal namestnik predsednika KPK Uroš Novak, so zahtevali in prejeli tako dokumentacijo iz državnega zbora kot tudi iz državnega sveta. Glede nadzora, ki ga je uvedel KPK, je povedal le, da ga opravljajo v skladu s pooblastili, pristojnostmi in instituti, ki jih imajo po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je ob tem pojasnil, da so pripravili vso dokumentacijo, ki jo bodo po potrebi še dopolnili. Predstavnikom KPK je zagotovil, da jim bodo na voljo vsi državni svetniki, strokovne službe in dokumentacija, ki jo bodo potrebovali.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je predstavnikom KPK zagotovil, da jim bodo na voljo vsi državni svetniki, strokovne službe in dokumentacija, ki jo bodo potrebovali. | Foto: STA , Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je predstavnikom KPK zagotovil, da jim bodo na voljo vsi državni svetniki, strokovne službe in dokumentacija, ki jo bodo potrebovali. Foto: STA ,

Sicer pa sta bila po njegovih besedah predstavnika KPK "sprejeta z naklonjenostjo", saj v državnem svetu menijo, da je treba zadevi priti do dna in odstraniti vse dvome o možnosti podkupljivosti. Delovanja KPK ne vidi kot vpletanje v delo državnega sveta, saj ta le opravlja svoje naloge, je dodal Kovšca.

Nasprotno pa Kovšca kot pritisk na državni svet vidi pozive iz vrst tožilcev, ki so opozarjali na nedopustnost odreditve omenjene parlamentarne komisije. Zdi se mu nenavadno, da se je tožilstvo do zahteve državnega sveta opredeljevalo še pred uvedbo preiskave.

Franc Kangler
Novice Državni zbor v zadevi Kangler odredil parlamentarno preiskavo

Na nedopustnost zahteve državnega sveta opozorili tudi v Sodnem svetu

Poleg tožilcev so sicer na nedopustnost zahteve državnega sveta danes opozorili tudi v Sodnem svetu. Kot so zapisali, ta pomeni neutemeljen poseg zakonodajne veje oblasti v delo in samostojnost sodne veje oblasti, odgovornost sodnikov za učinkovito in zakonito izvrševanje sodne veje oblasti v konkretnih sodnih postopkih pa ne more biti predmet političnega nadzora. Nepravilnosti v posameznih sodnih postopkih so lahko predvsem predmet pravnih sredstev, so še dodali.

Državni zbor je sicer parlamentarno preiskavo o odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri pregonu državnega svetnika Franca Kanglerja odredil minuli teden na zahtevo državnih svetnikov. Čeprav je bilo že tedaj mogoče slišati mnogo opozoril, da takšna zahteva pomeni nedovoljen poseg zakonodajne oblasti v neodvisno sodstvo in tožilstvo, je bil državni zbor v skladu z ustavo to dolžan storiti.

Ni pa še povsem jasno, kakšno bo nadaljevanje zgodbe, saj mora državni zbor v naslednji fazi imenovati člane preiskovalne komisije, pri čemer so v poslanskih skupinah koalicije in Levice že napovedali, da v takšni komisiji najverjetneje ne bodo sodelovali. Kovšca je poudaril, da ima, kar zadeva vsebino preiskave, zdaj v rokah škarje in platno državni zbor. Ta lahko od državnega sveta zahteva, da svojo zahtevo dopolni, če meni, da ni ustavno skladna. "In naša dolžnost je, da jo dopolnimo," je dejal Kovšca.

Ne spreglejte