Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2011,
10.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

šola počitnice

Sreda, 31. 8. 2011, 10.15

8 let

Začetek šolskega leta z novimi učnimi načrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jutri bo v šolske klopi sedlo okoli 160 tisoč osnovnošolcev in dobrih 79 tisoč dijakov. Novo šolsko leto prinaša nove učne načrte, zimske počitnice pa ostajajo enotne.

To šolsko leto v osnovne šole uvajajo nove učne načrte. Med splošnimi novostmi v posodobljenih učnih načrtih na ministrstvu med drugim izpostavljajo aktualizacijo ciljev in vsebin glede na spoznanja posamezne stroke, posodobitev didaktičnih pristopov, medpredmetno povezovanje in nadgrajevanje vsebin od osnovne šole do gimnazije. Novi učni načrti se uvajajo v 1., 4. in 7. razredu pri predmetih, ki se poučujejo vseh devet let osnovnošolskega izobraževanja, to sta na primer slovenščina in matematika. Prav tako se novi učni načrti uvajajo pri prvem tujem jeziku v 4. in 7. razredu, pri geografiji in zgodovini v 6. in 7. razredu ter v preostale predmete v tiste razrede, v katerih se po veljavnem predmetniku prvič pojavijo, na primer spoznavanje okolja v 1. razredu, naravoslovje in tehnika ter družba v 4. razredu, gospodinjstvo v 5. razredu, so med drugim zapisali na ministrstvu. Hitrejše opismenjevanje pri matematiki in slovenščini Posodobljeni učni načrti prinašajo hitrejše opismenjevanje v prvem triletju pri matematiki in slovenščini. Tako se bodo pri matematiki že prvošolci učili seštevati in odštevati do 20, v drugem razredu bodo računali do 100, v tretjem pa pisno seštevali in odštevali do tisoč. Učenci prvega triletja bodo morali cilje in vsebine spoznati do prehoda v drugo triletje. Pri matematiki je v vseh razredih dodan sklop matematični problemi in problemi z življenjskimi situacijami, pri katerih naj bi se učenci učili brati z razumevanjem. Kot so zapisali na ministrstvu, to pomeni samostojno oblikovati vprašanja, razpravljati o potrebnih in zadostnih podatkih v nalogi, izpisati podatke, postavljati raziskovalna oziroma problemska vprašanja in drugo.

Več eksperimentalnega dela

Prav tako bo več eksperimentalnega, laboratorijskega in terenskega dela pri fiziki, kemiji, biologiji. Prenovljeni učni načrti prinašajo tudi znanja o genetiki in bioloških mehanizmih pri biologiji. Pri vseh predmetih bodo posebej poudarjeni cilji za razvijanje bralne pismenosti.

Prve počitnice že čez dva meseca Prvi oddih za šolarje bodo jesenske ali tako imenovane krompirjeve počitnice med 31. oktobrom in 4. novembrom, šolarji in dijaki pa bodo dejansko prosti od 29. oktobra do 6. novembra. Konec leta bodo sledile novoletne počitnice, ko bodo šolarji prosti vse od božiča pa do 2. januarja.

Zimske počitnice ostajajo enotne V šolskem koledarju ostaja lanskoletna novost, to je enoten termin enotedenskih zimskih počitnic. Tako bodo učenci in dijaki na zimskih počitnicah v tretjem tednu februarja. Tokratne prvomajske počitnice bodo nekoliko krajše kot pretekla leta, saj bodo prosti le šest dni, in sicer od petka, 27. aprila, do srede, 2. maja. Informativna dneva v srednjih šolah bosta 10. in 11. februarja.

Tako osnovnošolci kot dijaki bodo pouk končali s podelitvijo spričeval 22. junija. To ne velja za devetošolce, ki bodo pouk sklenili prej, in sicer 15. junija, medtem ko se bo pouk za bodoče maturante končal že 28. maja.

Ne spreglejte