Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
19.45

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 23. 5. 2013, 19.45

8 let, 5 mesecev

Za vsak mesec izbrisa predvidenih 30 evrov odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Osnutek zakona, ki vsebuje shemo za izplačilo odškodnin izbrisanim, predvideva, da bo vsak izbrisani za mesec dni izbrisa dobil po 30 evrov. Najvišja odškodnina bi tako znašala dobrih 7500 evrov.

Po zakonu o povračilu škode izbrisanim bi bilo mogoče tudi uveljavljanje višje odškodnine, če bi imel izbrisani stroške z zdravljenji ali šolnino, a bo treba te stroške dokazati, je poročala TV Slovenija.

Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu je namreč 26. junija lani odločil, da slovenske oblasti niso uspele v celoti urediti vprašanja izbrisanih, državi pa je naložil, da mora v letu dni pripraviti celovit sistem izplačila odškodnin izbrisanim. Aprila letos je vlada napovedala, da bo Evropsko sodišče za človekove pravice zaprosila za podaljšanje omenjenega roka, a ji sodišče prošnje ni odobrilo.

Zdaj bo vlada, kot napoveduje minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, maksimalno pohitela s pripravo zakona, a ob tem opozarja, da bi ob maksimalni naglici zakon lahko sprejeli kvečjemu septembra. Predvidoma naslednji teden bo zakon predstavljen izbrisanim, konec julija pa naj bi bil poslan v medresorsko usklajevanje in javno razpravo.

Ne spreglejte