Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2013,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 24. 5. 2013, 7.44

8 let

Za "pomiritev strasti" glede Dobruške vasi ožja operativna skupina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na pobudo službe za narodnosti je včeraj potekal sestanek o zaostrenih razmerah v romskem naselju Dobruška vas.

Na sestanku so sklenili, da se nemudoma oblikuje ožja operativna skupina, ki bo na terenu ocenila stanje in poskusila ponovno vzpostaviti dialog med prebivalci romskega naselja in okoliškim prebivalstvom, "s ciljem pomiritve strasti".

Na včerajšnjem sestanku so sodelovali predstavniki romskih organizacij - Sveta romske skupnosti, Foruma romskih svetnikov, Zveze Romov Slovenije -, državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade Tamara Vonta in predstavniki pristojnih resorjev, od ministrstva za notranje zadeve do ministrstva za infrastrukturo in prostor ter ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Naslednji petek obisk občine Škocjan in romskega naselja Dobruška vas Da bi se nastala situacija čim prej rešila, bosta državna sekretarka Vonta in vodja službe za narodnosti na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo Stane Baluh naslednji petek obiskala župana občine Škocjan in romsko naselje Dobruška vas.

Kot namreč piše v sporočilu za javnost urada za narodnosti, se je v zadnjem času v medijih pojavilo veliko enostranskih informacij glede težav romskega naselja Dobruška vas v občini Škocjan, predvsem po pridobitvi dovoljenja za gradnjo čistilne naprave v Dobruški vasi.

Zaradi poslovne cone naj bi rušili domove Romov? Včerajšnji Žurnal je poročal, da je država občini odobrila 2,8 milijona evrov vreden projekt komunalnega opremljanja poslovne cone, zaradi česar naj bi rušili domove tam bivajočih Romov. Kot pišejo, župan Jože Kapler to zanika, a občinski dokument kaže drugače.

V službi za narodnosti so pojasnili, da so pristojne službe v zadnjih letih pogosto kontaktirale občino Škocjan in večkrat tudi obiskale Dobruško vas ter iskale ustrezne rešitve za večinoma nelegalno in komunalno neopremljeno romsko naselje ter pri tem vedno sodelovale tudi z nevladnimi organizacijami.

Romsko naselje naj se vključi v občinski prostorski načrt Nekdanji urad za narodnosti je leta 2011 občini Škocjan tudi večkrat predlagal, naj pripravi načrt ureditve romskega naselja, denimo z vključitvijo romskega naselja v projektno dokumentacijo ob pripravi občinskega prostorskega načrta. Po sprejemu slednjega bi imela občina možnost uspešne prijave na javne razpise za zagotovitev sredstev za urejanje osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih, so pojasnili v službi za narodnosti.

A kot poudarjajo, so bili vsi dosedanji pozivi neuspešni in to kljub drugačnim obljubam župana. Ob tem so omenili, da je župan lani poleti obljubil, da bo v enem letu poiskal rešitev za ureditev naselja Dobruška vas.

Ne spreglejte