SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Za neimenovanjem veleposlanika ZDA ne stojijo politični razlogi"

4

termometer

Odnosi med ZDA in Slovenijo so odlični in niso podlaga za več kot enoletno odsotnost ameriškega veleposlanika v Sloveniji, je v odgovoru na poslansko vprašanje poudaril zunanji minister Samuel Žbogar.

Zatrdil je, da pri tem vprašanju ne gre za politične razloge, in dodal, da naj bi do imenovanja ameriškega veleposlanika prišlo v kratkem.

"Ameriška stran se opravičuje in obljublja imenovanje" Kot je v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Rudolfa Petana izpostavil Žbogar, je slovenska stran zaradi dolgotrajne odsotnosti veleposlanika to vprašanje že večkrat odprla v pogovorih z ameriškimi sogovorniki. "Ti so nam odgovorili, da nikakor ne gre za politične, pač pa za proceduralne razloge in za dolgotrajnost postopka," je pojasnil Žbogar.

Ob tem je spomnil, da Slovenija ni edina članica EU, v kateri administracija v Washingtonu veleposlanika po več kot letu dni še ni imenovala. "Na to odsotnost opozarjamo. Ameriška stran se opravičuje in poudarja, da bo v zelo kratkem času prišlo do imenovanja," je še dejal Žbogar.

"To meče slabo luč na odnos ZDA do Slovenije" Petan je menil, da je Slovenija v preteklosti očitno naredila nekaj, s čimer je pokazala, da za ZDA ne predstavlja atraktivnega partnerja. Poleg tega je opozoril na dejstvo, da so ZDA veleposlanika na Hrvaškem že imenovale, in to ravno v času, ko Ljubljana in Zagreb rešujeta spor glede meje. "Tu smo hendikepirani. To meče slabo luč na odnos ZDA do Slovenije," je dejal Petan.

Žbogar je ob tem dodal, da ameriška stran v nekaterih konkretnih akcijah zagotovo ne bi sodelovala s Slovenijo, če bi z njene strani obstajali kakršnikoli pomisleki glede odnosov s Slovenijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin