SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za Miheljaka predčasne volitve slaba rešitev, za Tomšiča nujne

2

termometer

 | Foto:
Predčasne volitve so po ocenah političnega analitika Vlada Miheljaka slaba rešitev, boljše bi bilo celo, če sedanja opozicija prevzame oblast brez volitev.

Miheljak kot najracionalnejšo možnost ocenjuje postavitev tehničnega mandatarja. Analitik Matevž Tomšič pa pravi, da predčasne volitve ne bi same po sebi pomenile sprememb, vendar so nujne. Miheljak ocenjuje, da bi moral premier Borut Pahor zapustiti položaj in nima več nobenega razloga, da vztraja. Vložiti bi moral zaupnico, če je ne dobi, pa bi poskušali poiskati novo koalicijo ali pa rekonstruirati vlado. Podpora SD predsedniku stranke in premieru je po ocenah Miheljaka sedaj iracionalna. "SD ima možnost, da predlaga novega premiera" Osebno se zavzema za radikalno rekonstrukcijo vlade, to je s spremembo mandatarja. SD ima tudi možnost, da predlaga novega predsednika vlade, če ga nima, pa se lahko oblikuje novo koalicijo. Predčasne volitve so po mnenju političnega analitika Miheljaka slaba rešitev, čeprav kljub načelnemu soglasju "ni nujno, da bo do njih prišlo". Dvomi namreč v iskrenost koalicije in opozicije pri zavzemanju za predčasne volitve.

Po mnenju Miheljaka je celo boljše, da sedanja opozicija vključno z DeSUS prevzame oblast brez volitev, z oblikovanjem nove parlamentarne večine, kot pa da gredo na predčasne volitve. Pred tem bi seveda moral Pahor doživeti nezaupnico. Edina racionalna poteza pa bi imenovanje tehničnega mandatarja, ki ima čim večjo podporo strank glede tehničnih stvari, ki so pomembne za delovanje države, je ocenil Miheljak.

Tomšič: Če bi SD pristala na predčasne volitve, bi do njih lahko prišlo Politični analitik Matevž Tomšič meni, da so predčasne volitve v tem trenutku najboljša možnost, vendar je po njegovih besedah kljub načelnemu dogovoru v koaliciji glede tega precej sprenevedanja. Opozarja namreč na številne pogojnike ob zavzemanju za takšno rešitev. "Če bi le največja vladna stranka pristala na predčasne volitve, bi do njih lahko prišlo. Vlada bi preprosto odstopila in pot do predčasnih volitev bi bila odprta," je dejal Tomšič.

Predčasnih volitev tako po njegovem mnenju ni mogoče izključiti, vendar je volje zanje premalo. Zato Tomšič ocenjuje, da do njih še dolgo ne bo prišlo, realna verjetnost je tudi, da jih ne bo. Lahko se znajdemo tudi v položaju, "ko v vladi ostane le SD, vendar vseeno še ne pridemo do predčasnih volitev. To bi pomenilo blokado izvajanja oblasti, vendar je to možno".

"Pahor bi moral odstopiti" Politični analitik Tomšič je tako prepričan, da bi Pahor glede na sedanje stanje moral odstopiti. Tehnična vlada pa po njegovem mnenju v tem položaju ni možna oz. ne bi bila rešitev, če bi vlado vodil kdo iz kroga koalicije. "Razne rekonstrukcije, odstopi, novi t. i. mesije pa so v najboljšem primeru utopija, v najslabšem pa celo manipulacija, kako bi nekdo tako prišel do oblasti brez volitev," sklene Tomšič.

Danes je namreč stranka Zares tudi uradno izstopila iz koalicije, predsednica LDS Katarina Kresal pa je po pogovoru s predsednikom vlade Borutom Pahorjem napovedala nadzorovan prehod v predčasne volitve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin