Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
13.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 25. 4. 2013, 13.20

8 let, 3 mesece

Za dve kohezijski regiji in ohranitev povprečnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes je potekala redna skupščina Skupnosti občin Slovenije (SOS), največje reprezentativne organizacije občin v Sloveniji s 174 občinami članicami.

Občine želijo biti enakopraven partner pri pripravi dokumentov za kohezijsko politiko Župani in županje so na temo vloge SOS-a v novem finančnem obdobju 2013–2020 sprejeli sklep, da bo SOS kot reprezentativni zastopnik lokalnih skupnosti pozval vlado, da vključi SOS kot enakopravnega partnerja v pripravo dokumentov razvojnega načrtovanja in evropske kohezijske politike za programsko obdobje 2014–2020. Skupnost občin Slovenije namreč zahteva, da se programski dokumenti za programsko obdobje 2014–2020 pripravljajo ločeno za dve kohezijski regiji v skladu s teritorialno delitvijo Slovenije na ravni NUTS 2. Prav tako pričakuje, da se v Operativnih programih ohrani programska usmeritev razvoja regij, po kateri se naj usmeri najmanj 50 odstotkov kohezijskih sredstev, so v sporočilu za javnost po skupščini zapisali v SOS-u. SOS bo tudi organiziral sestavo pogajalskih skupin za pogajanja o naslednji finančni perspektivi tako, da bo zagotovila enakopravno zastopanost obeh kohezivnih regij. SOS bo navedene sprejete sklepe v proučitev posredovala tudi Združenju občin Slovenije.

Za spoštovanje dogovora o povprečnini Skupnost občin zahteva, da Vlada RS spoštuje sprejeti dogovor o višini povprečnine za leti 2013 in 2014, v katerem se je zavezala, da bo s sprejemom Zakona o uravnoteženju javnih financ za občine znižala stroške za izvajanje zakonskih nalog občin do višine deset odstotkov oz. da se uskladi višina povprečnine za leti 2013 in 2014, če se stroški ne bodo zmanjšali.

Vlada naj zagotovi interventna sredstva za zimske službe Na redni letni skupščini Skupnosti občin Slovenije je beseda tekla tudi o stroških, ki so nastali zaradi hude zime oz. njenih posledic, opaznih tudi na cestiščih. Skupnost občin Slovenije je sprejela sklep, da se zahteva, da vlada zagotovi interventna sredstva zimske službe zaradi izrednih razmer, saj za občine pomenijo ti stroški veliko finančno obremenitev in posledično zmanjšanje sredstev za investicije in s tem tudi manj dela za gospodarstvo, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte