Ponedeljek,
26. 8. 2024,
14.27

Osveženo pred

4 ure, 39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
policija pravosodje Romi vrhovno sodišče

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 14.27

4 ure, 39 minut

Vrhovno sodišče zavrača očitke o slabem delovanju sodstva pri pregonu kaznivih dejanj posameznih Romov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
Vrhovno sodišče v Ljubljani | Na vrhovnem sodišču pojasnjujejo, da so sodni postopki "del kompleksne verige kazenskega pravosodja", ki vključuje policijo, tožilstvo in na koncu te verige sodstvo. | Foto STA

Na vrhovnem sodišču pojasnjujejo, da so sodni postopki "del kompleksne verige kazenskega pravosodja", ki vključuje policijo, tožilstvo in na koncu te verige sodstvo.

Foto: STA

Vrhovno sodišče RS je v odzivu na nekatere kritike o slabem delovanju sodstva pri pregonu kaznivih dejanj posameznih Romov zagotovilo, da sodstvo svoje delo opravlja strokovno in zakonito ter v skladu s svojo ustavno vlogo. Poudarjajo, da je rezultat postopka odvisen od kakovosti dela vseh deležnikov v pravosodju, vključno s policijo in tožilstvom.

Na vrhovnem sodišču poudarjajo, da je sodstvo samostojna in neodvisna veja oblasti, ki nepristransko odloča o obtožbah posameznikov in njihovih pravicah, ne glede na osebne okoliščine ali pripadnost določeni skupnosti. "V tem smislu nobena skupina državljanov ni privilegirana ali deprivilegirana," so zapisali.

Tatjana Brajdić
Novice Romkinja Tatjana iz Kočevja: Odnosi med nami in "civili" so katastrofa #video

Pojasnjujejo, da so sodni postopki "del kompleksne verige kazenskega pravosodja", ki vključuje policijo, tožilstvo in na koncu te verige sodstvo.

"Pomembno je razumeti, da za zadeve, ki pridejo na sodišče, ni mogoče avtomatsko pričakovati obsodilne odločbe. Od kazenske ovadbe do sodbe je dolga pot. Rezultat postopka pa je odvisen od kakovosti dela vseh deležnikov v pravosodju, vključno s policijo in tožilstvom, in ne zgolj od sodišč," so zapisali.

Igorj Juršič
Novice Policija krepi prisotnost v Ribnici, Kočevju, Škocjanu in Šentjerneju #video

Župani kritični do pravosodja

Zagotavljajo, da sodstvo "svoje delo opravlja strokovno in zakonito, v skladu s svojo ustavno vlogo, kar bo tudi v prihodnje dosledno spoštovalo".

V zadnjem času je namreč več županov naslovilo kritike na delovanje pravosodja, katerega del je tudi sodstvo. Ocenjevali so, da pri pregonu kaznivih dejanj, ki jih zagrešijo posamezni Romi, policija nekako še opravi svoje delo, ustavi pa da se pri tožilstvu in sodstvu. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pa je ocenil, da bi bilo treba pregledati zakonodajo, ki se nanaša na kazenski pregon, in jo po potrebi dopolniti oz. popraviti. Na to temo se bo predvidoma v četrtek sestal z ministrico za pravosodje Andrejo Katič.

Okrožno sodišče Ljubljana
Novice Obtožena 63-letnica zanikala krivdo za organizacijo prostitucije v Novi Gorici
Milan Brglez
Novice Vlada za državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje imenovala Milana Brgleza
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Znano je, kdo je oddal ponudbo za zunanjo revizijo nakupa stavbe na Litijski
Janez Janša
Novice V zadevi Trenta bo o zahtevi za izločitev porotnikov odločalo vrhovno sodišče