Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 10. 2014,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bine Kordež

Sreda, 29. 10. 2014, 21.56

8 let

Vrhovno sodišče: Kazen ni razveljavljena, temveč prekinjena (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vrhovno sodišče sporoča, da sodba Binetu Kordežu ni bila razveljavljena, temveč je senat le ocenil, da so podani razlogi za prekinitev prestajanja zaporne kazni.

Kot nam je že včeraj zvečer potrdil direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj, so z vrhovnega sodišča dobili odredbo, da ga morajo po letu in treh mesecih, ki jih je preživel na polodprtem oddelku zapora Dob, izpustiti na prostost.

"Vrhovno sodišče je ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti," je povedal Podržaj. Kako komentira izpustitev Bineta Kordeža na prostost, smo vprašali tudi tožilca Jožeta Kozino, ki je zastopal obtožnico, a je bil nad informacijo presenečen. Ker s tem ni bil seznanjen, zadeve tudi ni želel komentirati. Ni znano, ali je sodba razveljavljena ali oprostilna Vrhovni sodniki so v zahtevi za varstvo zakonitosti ugotovili bistvene kršitve, ni pa znano, ali so sodbo razveljavili in vrnili na prvo stopnjo ali pa izdali oprostilno sodbo. Kot nam je pojasnil odvetnik Boris Grobelnik, ki je v tem postopku zastopal nekdanjega člana uprave Milana Jelovčana – ta je bil pravnomočno oproščen –, mora vrhovno sodišče v takšnem primeru takoj izdati odredbo o izpustitvi, pisna odločba pa bo spisana v približno v mesecu dni. Z vprašanji, med drugim tudi, katere bistvene kršitve so v zahtevi za varstvo zakonitosti zatrjevali, smo se obrnili na zagovornika Bineta Kordeža Janeza Hočevarja, a odgovorov še nimamo.

Višji sodniki so Kordežu kazen še zvišali Kot je znano, je sodnik Srečko Škerbec Kordeža zaradi zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin obsodil na pet let zapora in okoli 40 tisoč evrov denarne kazni, višji sodniki pa so mu kazen zvišali še za leto in pet mesecev. Kazen je začel prestajati 26. julija lani. Če so vrhovni sodniki zaradi bistvenih procesnih kršitev izdali oprostilno sodbo, bo Kordež lahko od države za čas, prebit za zapahi, terjal odškodnino. V primeru, da je sodba razveljavljena, bo na okrožnem sodišču stekel nov postopek, tako kot je zdaj v zadevi Balkanski bojevnik.

Krašovčeva še na Igu, Brglez že mesec dni pogojno odpuščen Naj spomnimo, da je poleg Kordeža na zatožni klopi sedel tudi nekdanji član uprave Merkurja Milan Jelovčan, ki je bil sprva obsojen na dve leti zapora, a je višje sodišče zanj odredilo ponovno sojenje, v katerem mu je uspelo dokazati, da je nedolžen.

Tudi nekdanja izvršna direktorica za finance Janja Krašovec in nekdanji direktor družbe Kograd Igem Oto Brglez sta bila pravnomočno spoznana za kriva pomoči pri zlorabi in obsojena na leto in pol zapora. Kot so nam pojasnili na vrhovnem sodišču, je "vrhovno sodišče včeraj odločilo le o prekinitvi prestajanja zaporne kazni za obsojenega Albina Kordeža, ne pa tudi v zvezi z drugima dvema obsojenima". Podobno nam je odgovroila tudi zagovornica obsojene Krašovčeve Darja Roblek: "Žal so razveljavili sodbo samo v delu, ki se nanaša na Bineta Kordeža. Ker sodbe še ni ni možno ugotoviti iz kakšnih razlogov." Po njenih besedah je Krašovčeva prestala že skoraj 14 mesecev od 18 prisojenih.

"Mentorica na Igu k vsaki njeni prošnji za pogojni odpust poda negativno mnenje. Ženski zapor na Igu je skoraj kot Goli otok," pravi Roblekova in dodaja, da je soobtoženi Brglez z enako kaznijo zapora že več kot mesec dni na pogojnem odpustu. Na prvi stopnji je bila Kordežu odrejena tudi vrnitev 2,37 milijona evrov protipravne premoženjske koristi, a so višji sodniki tudi ta del razveljavili in vrnili v ponovno sojenje. A na okrožnem sodišču so znova menili, da je obogatel in da mora znesek vrniti. Višji sodniki pa so v drugo le pritrdili Kordežu, ki je trdil, da v tem primeru ni pridobil premoženjske koristi, saj je šlo za hipotetično izračunano vrednost, ki predstavlja delež lastništva v podjetju. Merkur oškodovani znesek od nekdanjega vodstva Merkurja terja v civilnem postopku.

Merkur naj bi bil oškodovan za več kot devet milijonov evrov Četverici je tožilec Kozina očital, da so s preprodajo trgovskega centra Primskovo Merkur oškodovali za nekaj več kot devet milijonov evrov. Merkur se je namreč odpovedal predkupni pravici za omenjeni trgovski center Primskovo v korist Merfina, ki je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovski center ter ga v nekaj dneh prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem.

Pol leta pozneje so nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini nekaj več kot devet milijonov evrov med prvo in zadnjo prodajno ceno pa je ostala Merfinu. Protipravno premoženjsko korist naj bi si pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.

Ne spreglejte