Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
16.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 16.07

8 let

Vrh Zares zaseda v DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vrh stranke Zares je začel zasedanje, na katerem poskušajo zgladiti nastale spore. Pričakovati je zlasti razpravo o morebitnem odstopu vodje poslancev Cvete Zalokar Oražem.

"Že nekaj časa sem posameznike iz poslanske skupine, ki so nezadovoljni z načinom delovanja in vodenjem poslanske skupine ter organizacijo dela, zadrževal pri tem, da se to vprašanje obravnava v sklopu celotne problematike," je pred sestankom v poslanski skupini Zares dejal prvak stranke Gregor Golobič.

"Odstop vodje poslancev je osebna odločitev" Odstop vodje poslancev je po njegovih besedah osebna odločitev in o tem ne more razsojati, opravili pa bodo razpravo, kako zagotoviti učinkovito izpolnjevanje programa stranke na vseh ravneh.

Želi popolno angažiranost članov stranke Golobič sicer pričakuje nadaljevanje razprave, ki jo je pred časom odprl na klavzuri stranke, ko je napovedal nekaj radikalnih predlogov za spremembe v načinu funkcioniranja stranke in poslanske skupine. Tedaj je, kot pravi, sporočil, da "kakor je bilo neko obdobje za vse v stranki dopustno, da so imeli zaradi znanih afer nek alibi, da se ne angažirajo v polnosti, to odslej ne bo več mogoče".

Pred tednom dni so se pojavila ugibanja, da Zalokar Oražmova zapušča stranko. Dan zatem se je sestala s poslansko skupino, po sestanku pa dejala, da Zares "ni več tisto, zaradi česar smo stranko ustanavljali". Od vodstva je zahtevala odgovore na odprta vprašanja, ki po njenih besedah stranki škodijo.

Spori predvsem zaradi projekta Teš 6 Največji kamen spotike je, kot kaže, projekt Teš 6. Vodja poslancev Cveta Zalokar Oražem zahteva pojasnila glede ravnanja stranke pri tem, potem pa se bo odločila o svoji nadaljnji politični poti. Toda poslanci tudi od nje pričakujejo pojasnila, zlasti glede njenega zagovarjanja projekta Teš 6. Glede tega je pred sestankom najbolj kritično nastopil poslanec Pavel Gantar, ki sicer pričakuje predvsem konstruktiven pogovor.

Gantarja "čudi povsem nekritično sprejemanje gradnje Teš 6" Zalokar Oražmova je po njegovih besedah postavila nekaj vprašanj, navsezadnje "imam zanjo nekaj vprašanj tudi jaz". Vodja poslanske skupine je, pravi Gantar, izjemno okoljsko osveščena poslanka, zato ga čudi njeno "povsem nekritično sprejemanje gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj v taki obliki".

Gantarja tako zanima, ali vodja poslanske skupine meni, da je s to gradnjo vse v redu ter še, ali sprejema argumentacijo, da za odstavitvijo nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika stoji Golobič zaradi svojih interesov. Prav tako Gantarja zanima, ali ima morda Zalokar Oražmova kakšne interese v povezavi s Teš 6. In o tem se morajo, pravi, pogovoriti.

Od Oražmove pričakujejo odgovore glede podpore Teš 6 Na vprašanje, ali po njegovem vodja poslancev Zares za Teš 6 "navija" zato, ker je Rotnikova prijateljica, Gantar odgovarja, da "težko reče". Pričakuje pa, da si vsak poslanec postavlja tudi vprašanja, ali je projekt racionalen in smiseln.

Juri: Razpravo bi v marsičem razbremenili, če bi se iz vodstva kdo umaknil V Zares je po zadnji konvenciji prišlo do dejstev, ki jih ni mogoče zanemarjati in razpravo bi v marsičem razbremenili, če bi se iz vodstva kdo umaknil, je ob robu sestanka vodstva stranke dejal podpredsednik Franco Juri, ki razmišlja o odstopu s tega mesta. Na vprašanje, če bi se moral umakniti Gregor Golobič, odgovarja, da se bo to sam odločil.

"Vsi poslanci ostajajo v poslanski skupini" Juri je še pred koncem sestanka vrha Zares v DZ dejal, da vsi njihovi poslanci ostajajo v poslanski skupini. V vodstvu pa morajo po njegovih besedah razmisliti o nadaljevanju njihovega dela in o prihodnosti stranke. Obstajajo namreč različni pogledi nad delovanjem v stranki in glede komuniciranja stranke z javnostjo in tu bo razprava še intenzivna, napoveduje.

"Stranka bo zdržala do volitev leta 2012" Stranka bo sicer po Jurijevem mnenju vzdržala do volitev leta 2012. To, kar se dogaja zdaj, pa je morda dobro za stranko, še pravi. Dodaja še, da mora vsak prevzeti svojo odgovornost in s svojim zgledom omogočiti nadaljevanje te razprave. Morda pride tudi do nove konvencije in tudi novih obrazov v stranki, je še napovedal Juri.

Po besedah poslanca Francija Keka večina poslancev želi, da se pogovorijo o načinu vodenja poslanske skupine in reorganizaciji dela. Spomnil je, da je Zalokar Oražmova pred kratkim dejala, da se ne čuti dovolj motivirana za vodenje poslanske skupine. Kek zato upa, da "bo motiv za vodenje našla, sicer bo treba dobiti nekoga drugega".

Se omenja tudi odstop Golobiča? Po poročanju spletnega portala Žurnal 24 je sicer Zalokar Oražmova dejala, da je odprla tudi temo morebitnega odstopa Golobiča. Neuradno pa poslanka kot probleme, ki pestijo stranko, med drugim navaja Teš in zadeve v povezavi z Ultro.

Ne spreglejte