Četrtek,
5. 10. 2017,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

2

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 predsedniške volitve Angelca Likovič Maja Makovec Brenčič Romana Tomc Marjan Šarec Borut Pahor Boris Popovič Ljudmila Novak

Četrtek, 5. 10. 2017, 11.14

6 let, 6 mesecev

Predsedniški kandidati o pomilostitvah

Vprašali ste jih in takole so odgovarjali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

2

Prosili smo vas, da kandidatom za predsednika republike za soočenje na Planet TV pošljete vprašanja, in poslali ste veliko zanimivih. Kot eno najzanimivejših smo izbrali vprašanje: "Katerega zapornika bi pomilostili, ko bi prišli na oblast?" Takole so nanj odgovarjali kandidati.

Pred soočenjem smo vas povabili, da kandidatom apostavite vprašanje. Vprašanja ste lahko zastavili na forumih portala Med.Over.Netmi pa smo izbrali nekaj najboljših in jih v živo zastavili kandidatom v studiu.  

Udeležence smo povprašali, koga bi pomilostili oziroma kakšen je njihov odnos do pomilostitev in kako gledajo na Pahorjeve dosedanje odločitve na področju pomilostitev.

 

Predsednik Pahor je bil v tem mandatu pred dilemo, ali naj pomilosti Celjana, očeta štirih mladoletnih otrok, ki je bil obtožen oboroženega ropa, ali lastnika Sportine, obsojenega v milijonski zadevi pranja delnic Istrabenza. Odločil se je za pomilostitev posameznika, ki je bil obsojen za gospodarski kriminal. Lahko to razumete?

Takole so odgovarjali:

Maja Makovec Brenčič: "Predvsem bi presojala, ali je pripravljen spreobrniti pogled. Če so bila dejanja načrtovana in posameznik ni pripravljen delati na sebi, po mojem mnenju ni primeren za pomilostitev."

Ljudmila Novak: "Seveda je treba presojati od primera do primera. Sama bi se posvetovala s pravosodnim ministrom. Predvsem bi pomilostila mlade, ki imajo še vse pred seboj. Ne bi pa pomilostila lumpov, tistih, ki so nas oškodovali, in nikogar, ki bi bil v politični povezavi z menoj. Treba je preveriti, zakaj je bil nekdo kaznovan, kakšna je njegova preteklost in ali storjeno obžaluje."

Romana Tomc: "Vsekakor v zaporu sedi kdo, ki si zasluži pomilostitev, me pa na drugi strani skrbi, kdo ne sedi v zaporu, pa bi moral."

Angelca Likovič: "Mislim, da se mora predsednik močno poglobiti v to, koga pomilostiti. Prav gotovo ne tajkunov, tistih, ki kradejo."

Predsednik Borut Pahor je med drugim pomilostil Bahtijarja Bajrovića, lastnika Sportine in obsojenca v zadevi Istrabenz (v tej kazen že več let prestaja Boško Šrot, po novem pa tudi Igor Bavčar). Ali je bila to pravilna poteza? "Zakaj sem pomilostil Bahtijarja Bajrovića? Ker je eden od najostrejših tožilcev v zadevah gospodarskega kriminala dejal, da je zaradi pričanja tega zapornika lahko razkril vrsto drugih primerov. Poudarjam, da mu pomilostitev ni omogočila predčasnega izhoda iz zapora, temveč le izbris iz kazenske evidence," je odgovoril Pahor.

Marjan Šarec: "Prej bi pomilostil očeta štirih otrok kot obsojenca v zadevi gospodarskega kriminala."

Boris Popovič: "Če prav razumem (vezano na primer Bajrovića, op. p.), je tisti, ki je poleg tega, da je kriminalec, še izdajalec, privilegiran v primerjavi s tistim, ki je samo kriminalec."

Fotogalerija
1 / 50