SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Volišča na parlamentarnih volitvah ne bodo odprta do 23. ure

2

termometer

Državna volilna komisija ni ugodila predlogu urada predsednika Boruta Pahorja, da bi bila volišča na dan glasovanja na predčasnih volitvah odprta do 23. ure, saj zakonodaja tega ne dopušča.

V uradu predsednika republike so namreč Državno volilno komisijo (DVK) zaprosili, naj razmisli o možnosti, da bi čas glasovanja na predčasnih parlamentarnih volitvah 13. julija podaljšali do 23. ure, s čimer bi v času poletnih počitnic na volišča prišlo več volivcev. Prav tako so v uradu predsednika predlagali, da bi predčasno glasovanje potekalo več dni, ne samo tri dni v tednu pred volitvami, ter da bi bila tudi na predčasnem glasovanju volišča odprta dlje časa.

Predloga, da bi bila volišča za predčasno glasovanje odprta več dni v tednu pred volitvami, in ne tri, kot velja zdaj, DVK ni mogla upoštevati. Po besedah predsednika DVK Antona Gašperja Frantarja je namreč volilni zakon glede dni predčasnega glasovanja jasen in bi z upoštevanjem tega predloga "nadgradili" zakonodajo.

Je pa mogoče podaljšati čas, ko bodo odprta volišča za predčasno glasovanje. S tem so se strinjali tudi člani DVK in sklenili, da bodo volišča za predčasno glasovanje odprta med 7. in 19. uro, in ne le med 9. in 17. uro kot sicer.

Zakonodaja omogoča podaljšanje glasovanja, a le zaradi morebitnih zapletov Člani DVK prav tako niso mogli ustreči Pahorjevi želji, da bi na dan volitev podaljšali glasovanje na vseh voliščih do 23. ure. Kot je pojasnil Frantar, zakon določa, da glasovanje traja med 7. in 19. uro. Omogoča sicer tudi podaljšanje glasovanja, a le na posameznih voliščih zaradi morebitnih zapletov.

Po razpisu volitev in razpustitvi parlamenta volilna opravila in priprave na druge predčasne volitve v zgodovini države že tečejo. DVK je tako danes sprejela tudi rokovnik volilnih opravil. Med pomembnejšimi datumi je denimo 18. junij, ko se izteče rok za vložitev kandidatur.

Za glasovanje po pošti iz tujine se lahko volivci prijavijo do 12. junija Ker bodo parlamentarne volitve v času poletnih počitnic, ko bodo mnogi volivci v tujini, je pomemben tudi rok, do katerega lahko volivci zahtevajo glasovanje po pošti iz tujine. Volivci, ki bodo na dan volitev začasno v tujini, se lahko tako za takšen način glasovanja prijavijo do 12. junija.

Ti volivci bodo volilno gradivo prejeli po pošti, in sicer na začasni naslov v tujini. Tako lahko kot začasni naslov navedejo naslov počitniške destinacije, denimo naslov hotela ali kampa, kjer bodo dopustovali, izpolnjeno glasovnico pa bodo nato oddali na pošto.

Kako bi lahko glasovali tisti, ki na dan volitev ne bodo imeli natančnega naslova? Na današnji seji DVK se je odprlo tudi vprašanje, kako bi lahko glasovali tisti volivci, ki bodo na dan volitev na počitnicah v tujini, a ne bodo imeli natančnega naslova, kamor bi jim lahko poslali volilno gradivo. Člani DVK so se strinjali, da bi takšen volivec lahko osebno prevzel volilno gradivo na Državni volilni komisiji, nato pa bi ga poslal po pošti iz tujine. Tudi v takšnem primeru morajo volivci do 12. junija podati zahtevo za glasovanje po pošti.

Člani DVK so sicer omenili tudi možnost, da se volivci, ki bodo dopustovali v hrvaški Istri, prijavijo za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča in glas oddajo denimo v Kopru, Izoli ali Piranu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin