Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 8.48

8 let

Vodenje Slovenske vojske prevzema Alojz Šteiner

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Generalmajor Alojz Šteiner prevzema vodenje Generalštaba Slovenske vojske.

Novi načelnik je rojen 22. junija 1957 v občini Gornja Radgona in je aktivno sodeloval v bojih za Slovenijo, je zapisano na spletnih straneh Slovenske vojske. Uradna primopredaja med dosedanjim načelnikom Albinom Gutmanom in Šteinerjem bo v torek na Generalštabu SV.

Šteiner v osamosvojitveni vojni namestnik poveljnika Pokrajinskega štaba TO v Mariboru Šteiner je bil v Teritorialni obrambi zaposlen med letoma 1979 in 1990. V osamosvojitveni vojni leta 1991 je bil načelnik štaba in hkrati namestnik poveljnika Pokrajinskega štaba za teritorialno obrambo v Mariboru.

Decembra 2006 prevzel dolžnost namestnika načelnika Generalštaba SV Decembra 1992 je postal poveljnik pokrajinskega štaba za teritorialno obrambo v Mariboru in to dolžnost opravljal do julija 1994. Od februarja 1995 do aprila 1998 je v Generalštabu Slovenske vojske (SV) najprej deloval v operativnem oddelku, kasneje pa je bil svetovalec načelnika generalštaba ter načelnika oddelka za reorganizacijo SV. Od leta 1998 do 2000 je bil namestnik poveljnika 3. operativnega poveljstva v Celju. Med letoma 2001 in 2004 je bil na generalštabu med drugim načelnik združenega sektorja za strateško logistiko. Od junija 2005 do februarja 2006 je opravljal dolžnost namestnika poveljnika v Poveljstvu sil, decembra 2006 pa je prevzel dolžnost namestnika načelnika Generalštaba SV.

Leta 2005 magistriral na Industrial College of the Armed Forces Šteiner je diplomiral na ljubljanski fakulteti za družbene vede na smeri obramboslovje. Leta 1978 je končal šolanje za rezervne častnike, od leta 1983 pa je sodeloval na več tečajih za častnike v poveljstvih in za poveljnike bataljonov in brigad. Leta 2000 je končal šolanje na generalštabnem programu v Poveljniško-štabni šoli, leta 2005 pa šolanje na National Defence University v Washingtonu, kjer je magistriral na Industrial College of the Armed Forces.

V čin generalmajorja povišan leta 2006 Šteiner je v svoji karieri med drugim prejel red generala Maistra z meči 3. stopnje, zlato medaljo generala Maistra z meči ter bronasto in srebrno medaljo Slovenske vojske. V čin polkovnika je bil povišan leta 1994, v čin brigadirja leta 1998 in v čin generalmajorja leta 2006, je še zapisano na spletni strani Slovenske vojske.

Jelušič: Ključen razlog za izbor Šteinerja je povezan s prihodnostjo SV Vlada je dosedanjega načelnika generalštaba Albina Gutmana razrešila na seji 23. aprila in sicer na predlog ministrice za obrambo Ljubice Jelušič, ki je tudi predlagala njegovega naslednika. Ključen razlog za izbor Šteinerja je po besedah ministrice "povezan s prihodnostjo SV". Kot je pojasnila na novinarski konferenci po seji vlade pred dobrim tednom dni, so na ministrstvu prišli do pomembnih ugotovitev glede dosedanjega razvoja SV. Sedaj potrebujejo "novo ekipo, ki se bo spopadla s težkimi, vojaško profesionalnimi in v nekaterih primerih tudi verjetno neprijetnimi nalogami". "Potrebni bodo ostri posegi v sedanjo strukturo, na kar nas napotuje tudi dejstvo, da se finančni viri za delovanje obrambnega sektorja zelo zmanjšujejo," je še dejala.

Ne spreglejte