Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 7. 2012,
10.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 24. 7. 2012, 10.39

7 let, 12 mesecev

Vladna komisija predlaga politično in moralno obsodbo komunizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komisija vlade za izvajanje zakona o popravi krivic predlaga vladi in DZ-ju, naj sprejmeta resolucijo, v kateri bi politično in moralno obsodila komunizem kot sistem in njegove zločine.

Komisija predlaga še, da vlada in DZ počastita upornike proti komunizmu in borce za suverenost Slovenije. DZ je prejeto pobudo odstopil v obravnavo pristojnim delovnim telesom: komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, odboru za notranje zadeve ter odboru za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo, so za časnik Delo sporočili iz kabineta predsednika DZ-ja. Predsednica komisije vlade Majda Pučnik Rudl pravi, da je skrajni čas za obsodbo, saj bi to morali storiti že pred več leti. Tako pa se pri tem vedno "zapnemo", kot smo se pred kratkim pri proslavi ob dnevu državnosti.

Komisija pričakuje pošteno odločitev politike

Pobuda je bila sicer napisana že pred proslavo, zato je vprašanje, ali bi jo komisija danes sploh napisala. V komisiji nočejo dvigati prahu ob tem, zato pobude niso poslali javnosti. Pričakujejo pa, da se bo politika pošteno odločila. Predsednica komisije se zaveda, da je bilo doslej že nekaj neuspešnih poskusov sprejetja takšne resolucije, zato noče ocenjevati, ali bi bilo zdaj mogoče doseči konsenz parlamentarnih strank glede takšne obsodbe.

Odzivi nekaterih strank, ki so odgovorile na vprašanje Dela, so po navedbah časnika pričakovani. Ostajajo namreč pri že znanih ideoloških delitvah.

V DL-ju nimajo časa za ukvarjanje z zgodovino, v PS-ju so kritični

SDS obsoja vse totalitarizme in vse njihove oblike, ki se danes pojavljajo v takšnih in drugačnih oblikah čaščenja totalitarnih simbolov. Po njihovem mnenju je skrajni čas, da se realno soočimo s svojo preteklostjo in popravimo krivice.

V Državljanski listi pa pravijo, da v stranki nimajo časa za ukvarjanje z zgodovino. "V današnjem času naj se politika ukvarja s prebojem iz gospodarske krize, zgodovino pa prepusti zgodovinarjem," odgovarja Državljanska lista.

Pozitivna Slovenija nasprotuje temu, da vlada ali njena posebna telesa na podlagi medvojne in povojne zgodovine povzroča nove ideološke delitve, vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija Jani Möderndorfer pa je na vlado že naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem jo sprašuje, ali gre za uradno pobudo vlade oziroma ali se z njo, glede na to, da gre za komisijo vlade, ki je naslovljena na državni zbor in opremljena z dopisno glavo vlade, vlada strinja oziroma jo podpira. Pobuda po njegovih besedah presega pristojnosti komisije. Socialni demokrati pobude še niso prejeli.

Časnik še navaja, da je v preteklem mandatu tedaj opozicijska SDS tudi predlagala, naj državni zbor na podlagi resolucije evropskega parlamenta sprejme svojo resolucijo, s katero bi obsodili vse totalitarizme. Takratna koalicija je temu nasprotovala, ker je trdila, da ne gre enačiti fašizma, nacizma in komunizma.

Ne spreglejte