SiolNET. Novice Slovenija
1,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada zavrnila predlog dopolnitve lex Magna

1,97

termometer

Magna
V Magni so sicer upali na razplet, ki bi jim v začetku marca omogočil testni zagon proizvodnje, do takrat pa so v Sloveniji načrtovano proizvodnjo vseeno začasno začeli opravljati v tovarni v Gradcu. Foto: Matjaž Vertuš

Vlada je zavrnila predlog dopolnitve posebnega zakona o Magni, s katerim za lakirnico v Hočah ne bi veljala določila zakona o vodah, saj te problematike ne želi reševati le za enega investitorja. Čeprav vlada posebnega zakona ni dopolnila tako, kot je predlagala organizacija Rovo, se ta na izdano okoljevarstveno dovoljenje za Magno ne bo pritožila. Ne odpoveduje pa se z zakonom predvidenim pravicam pri obravnavi dovoljenj za drugo fazo Magninega obrata v občini Hoče-Slivnica, prav tako ima še vrsto drugih zahtev.

Kot je po seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so služba vlade za zakonodajo in več ministrstev predlog sprememb zakona zavrnili, saj želijo, da se odprte okoljske tematike rešuje sistemsko. "Zato smo se soglasno odločili, da to rešujemo z ministrstvom za okolje in prostor," je dejal Počivalšek.

Magna Steyr v Hočah Novice Magna bo kljub dogovoru del proizvodnje preselila v Gradec, a le začasno

Organizacija Rovo je želela, da se za Magnino investicijo v Hočah izvzame določilo zakona o vodah, ki govori o prepovedi njene dejavnosti na vodovarstvenem območju. A vlada je ugotovila, da so okoljevarstvena soglasja v enakem postopku kot Magna doslej pridobile tudi druge družbe, zato se ji "delanje izjeme za enega investitorja" ne zdi upravičena. Počivalšek je med podobnimi družbami omenil Talum in Pivovarno Union.

Lebnova obljuba je bila dovolj

Rovo je izpodbijal okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je Magni izdala agencija za okolje, a je po sestanku z ministrom Počivalškom ter ministrom za okolje in prostor Juretom Lebnom njen predstavnik Gorazd Marinček zagotovil, da se bodo odpovedali upravnemu sporu v tem primeru. Kot je pojasnil, je Lebnova obljuba, da bo prenovil zakon o vodah in s tem sistemsko uredil vprašanje neonesnaževanja pitne vode, zaenkrat dovolj.

Rovo ima zdaj druge zahteve: tudi glede tretje razvojne osi

"Zaradi 200 zaposlenih v Magni Nukleus in njihovih družin ter nadaljnjih 200 zaposlenih do leta 2022 se združenje Rovo nepreklicno odpoveduje tožbi na izdano okoljevarstveno dovoljenje," so v odprtem pismu po odločitvi vlade zapisali v tej okoljski organizaciji.

A "zemljišče za Magno je le vršiček ledene gore", kot so v odprtem pismu predsedniku vlade, ministrom, uradnikom in funkcionarjem zapisali v organizaciji Rovo, zato postavljajo dodatne zahteve.

Zahtev je 16, med njimi sprožitev preklica državnega prostorskega načrta za traso tretje razvojne osi med Velenjem in Šentrupertom zaradi uničevanja vodnih virov, ustavitev gradnje kanalizacijskega voda Vodice-Medvode-Zalog preko vodovarstvenih območij, prekinitev izdelave državnega prostorskega načrta za širitev letališča Edvard Rusjan v Slivnici ter zavrnitev širitve proizvodnje glifosata v Albaughu v Račah.

Prav tako naj ministrstvo za okolje in prostor revidira in ponovno odloča o vseh vodnih soglasjih, ki ne upoštevajo določil zakona o vodah, sproži naj popravke vseh uredb o vodovarstvenih območjih in vseh občinskih prostorskih načrtov, da bodo v skladu z zakonom o vodah, slednjega pa dopolni tako, da bodo padavine opredeljene kot vir in ne kot komunalni odpadek. Na vodovarstvenih območjih naj se sicer predpiše ekološko kmetovanje.

Od župana občine Hoče-Slivnica pričakujejo, da bo takoj umaknil predlog spremembe občinskega prostorskega plana, po katerem naj bi Magna pridobila lastno vodno črpališče, od skupine za civilni nadzor Magne redno mesečno obveščanje javnosti o svojem nadzorstvenem početju.

Poskrbi naj se še za uveljavitev določb kazenskega zakonika, ki se nanašajo na kazniva dejanja zoper okolje, prostor in naravne dobrine. "Žal o izvajanju teh določil ne vemo ničesar," ker se jih najverjetneje sploh ne uporablja," so v organizaciji Rovo še zapisali v odprtem pismu.

V Magni so sicer upali na razplet, ki bi jim v začetku marca omogočil testni zagon proizvodnje, do takrat pa so v Sloveniji načrtovano proizvodnjo vseeno začasno začeli opravljati v tovarni v Gradcu.

Magna Posel danes Magna kljub poskusnemu dovoljenju ne bo zagnala strojev #video Magna Steyr Gorazd Marinček Novice Magna: Kdo je nesojeni poslanec, ki šola vladajoče politike? Magna Steyr v Hočah Posel danes Rovo umaknil pritožbo o Magni, v četrtek nov predlog zakona Magna Novice Magna se pripravlja na morebitno selitev iz Slovenije v Gradec Magna Steyr v Hočah Posel danes Magna: pri zagonu obrata se še naprej zatika, ogroženih 200 zaposlenih Magna Posel danes Ministrstvo zavrnilo Marinčkov ugovor zoper Magno Magna Novice Tako je videti lakirnica Magna v Hočah #foto #video

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin