Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 16.06

8 let

Vlada: Vprašanje o vstopu Hrvaške v EU preuranjeno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je sprejela stališče do predloga za razpis posvetovalnega referenduma o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, ki ga je vložila SNS.

Ker Hrvaška še ne izpolnjuje formalnih pogojev za članstvo v EU, je vprašanje o njenem samostojnem vstopu v unijo v tem trenutku preuranjeno, meni vlada. Vlada v stališču poudarja, da je Hrvaška trenutno v fazi pogajanj za vstop v EU. Vlada spominja, da je od pričetka pristopnih pogajanj 3. oktobra 2005 Hrvaška doslej odprla šestnajst pogajalskih poglavij od skupaj petintridesetih, od katerih sta dve začasno zaprti. "Hrvaška mora zapreti preostalih 30 poglavij" "Hrvaška mora zapreti še preostalih triintrideset poglavij, da bo ustrezno pripravljena za vstop v EU. Obenem mora Hrvaška izpolniti tudi druga merila in pogoje za članstvo, ki jih je določil Evropski svet v Koebenhavnu leta 1993, in ki izhajajo iz stabilizacijsko-pridružitvenega procesa," je zapisala vlada v svojem stališču.

Ker Hrvaška torej še ne izpolnjuje formalnih pogojev za članstvo v EU, je vprašanje o njenem samostojnem vstopu v EU v tem trenutku po mnenju vlade preuranjeno. "To vprašanje se bo pojavilo, ko bo Hrvaška končala pristopna pogajanja in v celoti izpolnila omenjene pogoje za članstvo, čemur bo sledila faza usklajevanja in podpisa pristopne pogodbe," pravi vlada.

Vlada: Odprta vprašanja si prizadevamo rešiti z dialogom Vlada tudi poudarja, da si vsa odprta vprašanja s sosednjo Hrvaško prizadeva reševati z dialogom in v skladu z načelom dobrososedskih odnosov in sodelovanja. Pri tem po mnenju vlade "perspektiva članstva v EU za Hrvaško predstavlja pozitivno vzpodbudo za reševanje vprašanj s sosednjimi državami, saj je merilo dobrososedskih odnosov in obveznost prizadevanja za reševanje bilateralnih vprašanj eno od temeljnih meril za članstvo v EU".

OZP: Predlog za referendum o vstopu Hrvaške v EU neprimeren

Odbor DZ za zunanjo politiko je medtem na sprejel mnenje, da predlog SNS za razpis posvetovalnega referenduma o vstopu Hrvaške v EU ni primeren. SNS je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o vstopu Hrvaške v EU referenduma vložila 17. januarja, vendar pa ga je predsednik DZ France Cukjati zavrnil, ker ni izpolnjeval zakonskih pogojev. Poslanci nacionalne stranke so zato 22. januarja vložili dopolnjenega. Tokrat bi se referendumsko vprašanje glasilo: "Ali ste za to, da Republika Slovenija da soglasje k samostojnemu vstopu Republike Hrvaške v Evropsko unijo?"

Poslanci SNS namreč vztrajajo, da Hrvaška ne spoštuje in ne namerava spoštovati načel mednarodnega prava. Poleg tega so prepričani, da bi morala Hrvaška pred vstopom razrešiti vsa odprta vprašanja s Slovenijo, tako kot je to morala storiti Slovenija v odnosu z Italijo.

Ne spreglejte