Ponedeljek,
29. 4. 2024,
9.17

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40
Gibanje Svoboda SDS anketa

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 4. 2024, 9.17

2 meseca, 3 tedne

Vlada tokrat z največjo podporo v zadnji polovici leta, med strankami vodi SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40
Vlada | Vlada premierja Roberta Goloba uživa največjo podporo v zadnjega pol leta. | Foto STA

Vlada premierja Roberta Goloba uživa največjo podporo v zadnjega pol leta.

Foto: STA

Vlada premierja Roberta Goloba uživa največjo podporo v zadnjega pol leta, je pokazala javnomnenjska raziskava Mediane za POP TV. Njeno delo podpira 35,3 odstotka, ne podpira pa ga 52 odstotkov vprašanih, kar je najmanj letos. Med strankami ima največjo podporo SDS, ki bi, če bi bile danes evropske volitve, dobila štiri od devetih slovenskih mandatov.

SDS bi podprla skoraj četrtina oz. 23,8 odstotka volivcev (marca 21,5 odstotka), Gibanje Svoboda pa 17,4 odstotka volivcev (marca 14,3 odstotka). Sledijo jima NSi, ki uživa 5,2-odstotno podporo (marca 4,6-odstotno), SD s 4,9-odstotno (marca 5,6-odstotno) in Levica s 4,3-odstotno podporo (marca 2,8-odstotno), so na POP TV povzeli ugotovitve raziskave.

Sledi neparlamentarni blok Piratov s 3,1-odstotno podporo, ki se od prejšnjega meseca ni spremenila, in Vesne z 2,9-odstotno podporo (marca 1,1-odstotno). Resnico bi volilo 2,5 odstotka vprašanih (marca 1,9 odstotka), SNS 2,4 odstotka (marca 1,8 odstotka), SLS 1,3 odstotka (marca 2,2 odstotka), stranko Naša prihodnost in Dobra država en odstotek, Našo deželo 0,7 odstotka in Konkretno 0,2 odstotka. Podpora preostalih strank je razdrobljena v preostalih osmih odstotkih.

Delež neopredeljenih volivcev je nekoliko padel 

Delež neopredeljenih volivcev je nekoliko padel, zdaj je 17,3-odstoten, marca pa je bil 22,2-odstoten. 7,2 odstotka vprašanih (marca 11,8 odstotka) ne bi izbralo nobene od obstoječih političnih opcij. Preostali (3,4 odstotka) niso želeli odgovoriti.

Podporo delu parlamenta je v raziskavi izreklo 24,1 odstotka vprašanih. 58,6 odstotka vprašanih dela parlamenta ne podpira, 17,2 odstotka pa se jih pri tem vprašanju ni opredelilo.

Med politiki najbolj priljubljena Pirc Musarjeva, drugo mesto si delita Logar in Han 

Med politiki najbolj priljubljena ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar. Sledita ji novi predsednik SD Matjaž Han in poslanec SDS Anže Logar. Četrti je finančni minister Klemen Boštjančič, peta predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Predsednik NSi Matej Tonin je osmi, predsednik SDS Janez Janša je zasedel 12. mesto. Največ mest na lestvici je izgubila koordinatorka Levice Asta Vrečko, ki je zasedla 17. mesto. Premier in predsednik Svobode Robert Golob je zasedel mesto za njo, zadnja na lestvici pa je zunanja ministrica Tanja Fajon.

Inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana je raziskavo za POP TV izvedel med 23. in 25. aprilom na reprezentativnem vzorcu 723 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Gaza, Palestina
Novice Anketa Ninamedie: Večina vprašanih podpira priznanje Palestine
Robert Golob
Novice Vox populi: malo manj nezadovoljstva z Golobovo vlado
vlada RS
Novice Podpora vladi in DZ ta mesec nekoliko boljša
Državni zbor
Novice Tri četrtine vprašanih izgubo podpore strankam pripisuje neizpolnitvi pričakovanj