Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2008,
18.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 7. 2. 2008, 18.59

8 let

Vlada: Slovenski ribiči lovijo enako kot pred 1. januarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je na vprašanje poslanca SD Aurelia Jurija zagotovila, da lahko slovenski ribiči v Jadranskem morju opravljajo ribolov na enak način, kot so ga izvajale do 1. januarja letos.

Kot je zapisala vlada v odgovoru, ki ga je sprejela na današnji seji, se je Hrvaška s podpisom sporazuma med Slovenijo, Italijo, Evropsko komisijo in Hrvaško junija 2004 zavezala, da zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) ne bo uveljavila za države članice EU. Skladno s tem sporazumom in na podlagi pravila, da imajo mednarodni sporazumi prednost pred nacionalno zakonodajo, hrvaška ERC za države članice EU ne velja. Tako v Jadranskem morju še naprej veljajo razmere, ki so veljale pred 1. januarjem letos, ko je Hrvaška kljub temu uveljavila ERC tudi za članice EU. Skladno z navedeno utemeljitvijo je zunanje ministrstvo že dalo pisna in ustna zagotovila slovenskim ribičem, da lahko slovenske ribiške ladje v Jadranskem morju opravljajo ribolov na enak način, kot so ga izvajale do 1. januarja letos. MZZ je tako 31. decembra lani posredovalo tudi pisno zagotovilo vodstvu izolskega podjetja Riba d.o.o, da lahko slovenske ribiške ladje v Jadranskem morju opravljajo ribolov na enak način, kot so ga izvajale do 1. januarja 2008.

Ribiče bodo zaščitili

Vlada je v odgovoru Juriju še ponovila, da bo slovenske ribiče pri opravljanju njihove dejavnosti v odprtem morju zaščitila. V primeru, da bi jim pri tem nastala kakšna škoda, jim bo povrnjena. "Seveda pa bo za kakršnokoli škodo, ki bi bila posledica kršitve dogovora iz junija 2004, na koncu odgovarjala Hrvaška. V skladu z mednarodnim pravom mora država, ki prekrši sprejete dogovore, povrniti vso nastalo škodo," je v odgovoru še zapisala vlada, kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Spomnimo: Aurelio Juri je v poslanskem vprašanju 7. januarja vlado spraševal glede napovedanega povračila škode slovenskim ribičem zaradi ERC, ki jo Hrvaška od 1. januarja izvaja tudi za članice EU. Zanimalo ga je, kdaj lahko pričakujejo polno zagotovilo vlade za kritje stroškov, če ladji podjetja Riba, ki tradicionalno plujeta in ribarita na območju mednarodnih voda, ostaneta doma oziroma ob njunem izplutju in morebitnih sankcijah s strani Hrvaške. Kot je takrat pojasnil Juri, se je podjetje Riba namreč odločilo svoji ladji Riba 1 in Riba 2 zaradi uveljavitve ERC v strahu, da bi hrvaške oblasti zasegle njegova plovila ali ulov, zadržati doma.

Ne spreglejte