Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2012,
16.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 23. 2. 2012, 16.07

8 let

Vlada razrešila Šteinerja, novi načelnik generalštaba je Dobran Božič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je na današnji seji razrešila načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja in na njegovo mesto imenovala Dobrana Božiča, je zapisano v vladnih gradivih.

Poleg tega je na položaj generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo imenovala Boštjana Perneta.

Alojz Šteiner je funkcijo načelnika generalštaba opravljal od maja 2009. Boštjan Perne pa je na vodilnem položaju OVS nasledil Damirja Črnčeca, ki ga je vlada na svoji prvi seji imenovala za direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in bo funkcijo prevzel s 27. februarjem.

Vlada je na današnji seji prav tako razrešila Rada Bohinca z mesta predstavnika vlade v upravnem odboru Evro-sredozemske univerze in na njegovo mesto imenovala geopolitičnega strokovnjaka Larisa Gaiserja.

Božič vojaško kariero pričel v teritorialni obrambi Brigadir Dobran Božič je vojaško kariero začel v teritorialni obrambi (TO) leta 1984 kot rezervni častnik, v TO pa se je zaposlil leta 1993. Je univerzitetni diplomirani inženir kemije in kemijske tehnologije, končal pa je tudi najvišje vojaške šole in več funkcionalnih usposabljanj. Med drugim je leta 1998 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pridobil naziv magistra znanosti, leta 2009 pa je končal študij na National Defense University v Washingtonu, in sicer z nazivom magistra znanosti nacionalnih obrambnih študij.

"Veliko izkušenj pri uveljavljanju profesionalizacije Slovenske vojske" Kot je zapisano v vladnem gradivu, ima Božič veliko izkušenj pri uveljavljanju profesionalizacije Slovenske vojske. V dosedanji vojaški karieri je opravljal številne štabne in poveljniške dolžnosti na različnih ravneh vodenja in poveljevanja. Poveljeval je ključnim enotam Slovenske vojske, in sicer 10. motoriziranemu bataljonu ter 1. brigadi, leta 2007 in 2008 pa je bil namestnik poveljnika poveljstva sil.

Leta 2007 poveljeval največjemu kontingentu Slovenske vojske Kfor 15 na Kosovu Obenem ima pomembne mednarodne izkušnje tako v mednarodnih operacijah in misijah kot tudi na različnih vajah. Med drugim je leta 2007 poveljeval največjemu kontingentu Slovenske vojske Kfor 15 na Kosovu, lani pa slovenskemu kontingentu Isaf 15 v Afganistanu.

Božič je tudi veteran vojne za Slovenijo, za zasluge v Slovenski vojski pa je bil odlikovan s srebrno medaljo Slovenske vojske, bronasto medaljo generala Maistra in bronasto medaljo Slovenske vojske, je še zapisano v vladnih gradivih.

Perne nasledil Črnčeca, ki je postal direktor Sove Vlada je danes imenovala tudi vodjo OVS ministrstva za obrambo. Boštjan Perne je na tem mestu nasledil Damirja Črnčeca, ki ga je vlada na svoji prvi seji imenovala za direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Boštjan Perne je leta 1999 diplomiral na Fakulteti za družbene vede. Leta 1998 je v okviru služenja vojaškega roka končal Šolo za častnike vojnih enot. Po končanem šolanju se je leta 1999 zaposlil v OVS. Tam je kariero začel kot analitik, kasneje pa vodil oddelek, sektor in urad. Deloval je predvsem na obveščevalnem področju. V mednarodnih operacijah in misijah je sodeloval trikrat, tudi kot načelnik Nacionalne obveščevalne celice. Za svoje delo je prejel več odlikovanj, med drugim tudi bronasto in srebrno medaljo Slovenske vojske ter bronasto medaljo generala Maistra.

Sindikat vojakov zadovoljen z menjavo V Sindikatu vojakov Slovenije so si za zamenjavo Šteinerja prizadevali dalj časa, k temu pa so pozvali tudi prejšnjo ministrico za obrambo Ljubico Jelušič, vendar se ni odzvala, so v sindikatu zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da predlog ministra Aleša Hojsa k razrešitvi zato še toliko bolj pozdravljajo.

Ena izmed protestnih želja sindikata pred tremi meseci je namreč bila, da bi dobili načelnika, ki bo bolje delal z ljudmi, je zapisal predsednik sindikata vojakov Gvido Novak. Dodal je, da močno upajo, da se jim je želja res izpolnila in da se bodo razmere na področju spoštovanja pripadnikov vojske ter njihovih pravic v mnogih pogledih izboljšale. Zapisal je, da si bodo v sindikatu v prihodnje prizadevali za delovanje v pozitivnem duhu, če jim bo to omogočeno.

Novak je zapisal še, da novemu načelniku ob imenovanju čestitajo in mu želijo vse dobro na novem položaju. Ob tem upajo, da bodo lahko tudi v sindikatu pripomogli k uspešnejšemu vodenju Slovenske vojske v konstruktivnem duhu pod njegovim okriljem.

Vlada razrešila Bohinca kot predstavnika vlade pri Evro-sredozemski univerzi Njegov naslednik Gaiser bo v upravni odbor imenovan s petkom, so še zapisali v uradu vlade za komuniciranje (Ukom). Gaiser je imenovan za mandatno dobo upravnega odbora, torej do 17. novembra 2015. V upravnem odboru sicer sedi enajst članov.

Kot so še na Ukomu zapisali v sporočilu za javnost, statut Evro-sredozemske univerze določa, da je en član upravnega odbora predstavnik vlade, ki gosti in bistveno prispeva sedežu Evro-sredozemske univerze. Ta univerza pa ima sedež v Sloveniji in predstavlja enega od šestih projektov Unije za Sredozemlje, piše na spletni strani omenjene univerze.

Ne spreglejte