Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2012,
9.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 26. 7. 2012, 9.19

8 let

Vlada opravila s splošno razpravo glede proračunov, podrobnosti niso znane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je opravila splošno razpravo o proračunih za 2013 in 2014. Pričakovalo se je, da bo razpravo komentiral minister za finance Janez Šušteršič, a novinarska konferenca po seji ni bila sklicana.

Vlada si je minuli teden postavila največjo dovoljeno višino odhodkov, ki bodo lahko v letu 2013 dosegli 9,5 milijarde evrov, kar je celo za pol milijarde evrov več kot v rebalansu letošnjega proračuna. V letu 2014 naj nato odhodki ne bi smeli preseči 9,3 milijarde evrov. O natančnejšem razrezu proračunov za prihodnji dve leti bo vlada odločala na eni od prihodnjih sej. Kako do dodatnih prilivov? Kljub višjim odhodkom naj bi se proračunski primanjkljaj prihodnje leto znižal s treh na 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v letu 2014 pa dodatno nazadoval na 1,8 odstotka BDP. Minister Šušteršič v torek ni želel govoriti o pričakovanih proračunskih prilivih v prihodnjem letu, a glede na dvig odhodkov in istočasno znižanje primanjkljaja bi se morali ti glede na 7,9 milijarde evrov v rebalansu letošnjega proračuna precej zvišati.

Zaenkrat tako ostaja neznanka, kako naj bi v trenutnih gospodarskih razmerah do tega prišlo in s kakšnimi ukrepi naj bi vlada te višje prilive realizirala. Pojavljajo se tudi špekulacije o uporabi določila iz zakona za uravnoteženje javnih financ, ki vladi omogoča dvig davka na dodano vrednost. Prav tako ni znano, kakšni so glavni razlogi za dvig odhodkov.

Gospodarstvo naj bi se letos skrčilo za 0,9 odstotka Vlada mora predlog dveletnega proračuna v DZ poslati do 1. oktobra, proračunsko načrtovanje pa bo odvisno od najnovejše napovedi gospodarskih gibanj, ki jo bo septembra pripravil Urad RS za makroekonomske analize in razvoj.

Po trenutni napovedi naj bi se gospodarstvo letos skrčilo za 0,9 odstotka, v prihodnjem letu pa okrepilo za 1,1 odstotka. V letu 2014 naj bi nato rast znašala 2,2 odstotka. A mednarodne ustanove pričakujejo precej manj spodbudna gibanja v slovenskem gospodarstvu. Obstaja tako velika verjetnost, da bo nova napoved slabša.

Ne spreglejte