Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2008,
13.03

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 21. 3. 2008, 13.03

8 let, 6 mesecev

Vlada bo poplačala škodo iz 2. svetovne vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Minister za pravosodje Lovro Šturm je predstavil delovni osnutek zakona o povračilu premoženjske škode iz časa 2. svetovne vojne.

Kot je pojasnil minister za pravosodje Lovro Šturm, pričakujejo, da bo odškodninske zahtevke vložilo od 100.000 od 150.000 upravičencev, to pa bi po ocenah ministrstva skupno znašalo 600 milijonov evrov.

200.000 evrov bo najvišji možni znesek Odškodnino bo izplačevala Slovenska odškodninska družba, najvišji možni znesek izplačila pa je po osnutku zakona omejen na 200.000 evrov.

100 jugoslovanskih dinarjev = 2,609 evra Glede vprašanja višine povračila premoženjske vojne škode je v osnutku zakona predlagana določena lestvica povračil, po kateri se vsote v jugoslovanskih dinarjih iz leta 1945 spremenijo v evre, z uporabo faktorja, da je 100 jugoslovanskih dinarjev 2,609 evra. Pri tem besedilo upošteva finančne zmožnosti Slovenije kot pravne in socialne države, je pojasnil minister.

Kaj se šteje pod pojmom vojna škoda? Pod pojmom vojna škoda se štejejo vse vrste škode, povzročene na premičninah in nepremičninah. Pri tem se upošteva škoda, ki jo je povzročila tako okupatorska kot tudi zavezniška vojska in partizani, je pojasnil minister. Država bo povrnila tudi izpad dobička zaradi vojne.

Kdo je upravičen do odškodnine?

Upravičenci do poplačila materialne vojne škode so v osnutku zakona vsi slovenski državljani, ki so imeli leta 1945 jugoslovansko državljanstvo, ter njihovi dediči. Odškodninske zahtevke pa lahko vložijo tudi pravne osebe, ki so v tistem času poslovale na našem ozemlju.

Šturm: Dokazovanje škode ne bo težko Kot je še dejal minister Šturm, dokazovanje škode ne bo težko, saj je bila škoda takrat popisana zelo natančno, zato bodo ta gradiva lahko uporabili v celoti. Možno pa bo uporabiti tudi sekundarno gradivo, kot so npr. zemljiške knjige, katastri in šolske kronike, je še poudaril minister.

Poprava krivic iz obdobja pred osamosvojitvijo Na ministrstvu za pravosodje ocenjujejo, da zahteva ureditev povračila premoženjske vojne škode iz časa 2. svetovne vojne splošni občutek za pravičnost ter za popravo krivic. Poleg tega je priprava zakona tudi v skladu z določili koalicijske pogodbe, ki predvideva, da "bo vlada v mandatu 2004-2008 storila vse, kar je v njeni pristojnosti, da bi rešila ta problem, ki čaka na rešitev še iz časa pred nastankom samostojne slovenske države", je poudaril Šturm.

SDS osnutek zakon podpira, SLS je za trezen premislek Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je dejal, da v stranki podpirajo osnutek zakona o povračilu premoženjske škode iz časa druge svetovne vojne. Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pa je povedal, da se je treba vračila odškodnin lotiti, zelo resno. Meni, da je to večji finančni zalogaj od zakona o denacionalizaciji, saj se je tam vračalo pretežno v naravi, tu pa gre za finančna sredstva, ki jih mora priskrbeti država.

V SD in LDS odločitev vlade pozdravljajo Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je dejal, da v SD pozdravljajo, da se je vlada lotila reševanja problema poprave premoženjskih krivic iz druge svetovne vojne. Kot je poudaril, pa bi bilo prav, da zakon pripravijo v sodelovanju z vsemi političnimi strankami in pristojnimi društvi. "V PS LDS pozdravljamo, da je reševanje problematike povračila premoženjske škode iz časa druge svetovne vojne prišlo do vlade," pa so sporočili iz PS LDS.

Ne spreglejte