Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
15.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 15.38

8 let

Vlada bo glede verskega zakona počakala na odločitev ustavnega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je odgovorila na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča (SNS), ki ji očita odkrito podporo Rimskokatoliški cerkvi.

Jelinčič je v poslanskem vprašanju vlado pozval, "naj nemudoma preneha z odkrito podporo nevladni organizaciji, ki ne plačuje davkov", to je Rimskokatoliški cerkvi na Slovenskem (RKC). Meni namreč, da vlada nadaljuje s podeljevanjem "raznih bonitet" v korist RKC. "Koalicija nadaljuje že utečeno prakso" Današnja koalicija po mnenju Jelinčiča "nadaljuje že utečeno prakso z raznimi bonitetami v korist Rimskokatoliške cerkve, med katerimi je tudi nakazilo 450.000 evrov cerkvenemu radiu Ognjišče, ki ga je pod okriljem ministrstva za kulturo izvedla Majda Širca, članica Zares", zato vlado sprašuje, "ali se res ne zaveda nevarnosti, ki tiči v teh rabotah".

O morebitni spremembi zakona bo vlada razmišljala po odločitvi ustavnega sodišča V svojem odgovoru pa vlada ugotavlja, da je temeljna oblika "vladne podpore" oziroma državne podpore registriranim verskim skupnostim področje neposrednega državnega financiranja registriranih verskih skupnosti, ki ga je zakonodajalec uredil v zakonu o verski svobodi. Ker so določbe omenjenega zakona v ustavni presoji, ustavno sodišče pa o njih še ni presojalo, bo vlada o morebitnih spremembah odločala po razglasitvi odločitve ustavnega sodišča.

Vlada: Nismo financirali Radia Ognjišče kot takega Vlada pa zavrača Jelinčičeve trditve o znesku, ki naj bi bil nakazan Radiu Ognjišče. Kot pojasnjujejo, je ministrstvo za kulturo sofinanciralo tri projekte omenjenega radia v skupnem znesku 231.911 evrov. Poudarjajo, da gre za namenska sredstva iz državnega proračuna, ki morajo biti v celoti porabljena za realizacijo teh projektov, in ne za sredstva, s katerimi bi se financiral Radio Ognjišče kot tak.

Pojasnilo glede davčnih obveznosti Glede poslančeve trditve o neplačevanju davkov s strani RKC pa vlada ugotavlja, da so oproščeni plačila davka od dohodkov pravnih oseb zavezanci, ki so ustanovljeni za opravljanje nepridobitne dejavnosti. Ne glede na to pa omenjeni zavezanci, tudi RKC, plačuje davek od dohodkov iz opravljanja pridobitne dejavnosti.

Glede davka na dodano vrednost pa vlada ugotavlja, da se verske skupnosti glede opravljanja ekonomske dejavnosti štejejo za davčne zavezance in so dolžne obračunavati in plačevati predpisani davek na dodano vrednost. Davka na dodano vrednost so verske skupnosti oproščene plačevati le glede opravljanja njihove dobrodelne in verske dejavnosti, pri čemer so pogoji za davčno oprostitev natančno definirani, še pojasnjuje vlada.

Ne spreglejte