Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
11. 7. 2012,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 11. 7. 2012, 10.33

8 let

Vizjak o pokojninah: Nekateri so začeli brati, kar je bilo sprejeto pred enim mesecem

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za delo Andrej Vizjak dopušča možnost, da je pri pripravi varčevalnega zakona prišlo do kakšne krivice, zato je že najavil, da bodo "to revidirali in po potrebi odpravili".

Minister je dejal, da predlog DeSUS-a glede posega v pokojnine zajema veliko večino kategorij, ki so vključene v zakon o uravnoteženju javnih financ, in da bi izvzetje teh skupin pomenilo okoli 30-milijonsko proračunsko luknjo na letni ravni.

Vizjak tako dopušča možnost, da je pri pripravi zakona prišlo do kakšne krivice, zato je že najavil, da bodo "to revidirali in po potrebi odpravili". Kot je dejal, kot krivice v zakonu razume "vse tisto, kar ima podlago v 40 let dela". Vendar ob tem opozarja, da se lahko, če bo ta rez takšen, da bodo izvzeli veliko večino skupin, sprašuje o smislu celega reza v pokojnine, ki ga določa zakon.

Na vprašanje, zakaj se vprašanje posega v pokojnine odpira šele zdaj, je odgovoril, da so posamezne medijsko odmevne reakcije povzročile, da so nekateri začeli brati to, kar je bilo sprejeto pred mesecem dni.

Kakšne rešitve predlaga DeSUS? V DeSUS-u sicer predlagajo, da bi bili iz zakona o uravnoteženju javnih financ med drugim izvzeti upokojenci, ki so delali v Sloveniji, sedež podjetja pa so imeli zunaj Slovenije, borci, ki so sodelovali pri narodnoosvobodilnem boju, in nekatere osebe, ki naj bi bile prikrajšane z določbami zakona o žrtvah vojnega nasilja. Skupno naj bi šlo za več kot 26 tisoč oseb, med katerimi jih velika večina po Vizjakovih besedah ni delala 40 let.

"Nobeden izmed teh ni plačeval prispevkov za ta del pokojnine v slovensko pokojninsko blagajno, iz katere se izplačujejo pokojnine. Plačevali so v razne pokojninske sklade drugih držav nekdanje Jugoslavije, vendar se iz teh danes ne izplačujejo pokojnine," je poudaril in dodal, da ob razpadu Jugoslavije niso bile sprejete nobene zaveze, da bi države naslednice morale plačevati pokojnine iz teh skladov.

Glede očitkov, da gre za lustracijo teh 26 tisoč upokojencev, pa je odvrnil, da gre za čisto neumnost, saj so med temi osebami tudi zaporniki, ki jih je preganjala nekdanja komunistična oblast.

Ne spreglejte