Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 5. 2014,
20.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gregor Virant sindikati

Ponedeljek, 5. 5. 2014, 20.11

7 let, 12 mesecev

Virant miri sindikate: Pogajanja so del tekočih poslov vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dogovor s sindikati javnega sektorja o ukrepih za prihodnje leto je nujen in nedvomno spada v okvir tekočih poslov vlade, pravi notranji minister Gregor Virant.

Trenutno veljavni ukrepi so namreč začasni in brez dogovora javne finance 1. januarja 2015 čaka "tempirana bomba". Zato pogajanja oz. vsaj njihov začetek za vladno stran niso vprašljiva.

A glede na zadnja politična dogajanja in današnji odstop Alenke Bratušek z mesta predsednice vlade se je pojavilo vprašanje, ali predčasne volitve – kadarkoli že bodo – lahko vplivajo na pogajalski proces.

Tako se je denimo še pretekli teden vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič spraševal, ali bodo sploh še imeli kredibilnega sogovornika in ali se je smiselno usklajevati o tako zahtevnih vprašanjih z ministri vlade, ki je lahko kmalu ne bo več.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je danes poudaril, da se je treba resno vprašati, ali pod tekoče posle vlade spadajo tudi pogajanja oz. socialni dialog o plačah in drugih pogojih dela na področju javnega sektorja ali pa je to treba prepustiti neki drugi vladi.

"Kar zadeva mene, smo mi še vedno pripravljeni na pogajanja, saj smo se nanje že pripravljali in za nas ne bo presenečenje, če se bo to razumelo kot tekoči posli," je dodal Štrukelj. Po njegovem mnenju bo sicer vlada težko sprejemala "kakšne zelo dramatične odločitve", a je prepričan, da bi bilo za državljane najslabše, če bi zdaj za pol leta vse zastalo in bi čakali na novega "upravljavca".

Ravno zato, ker je vlada pogajalska izhodišča že sprejela, gre v obdobju opravljanja tekočih poslov le za realizacijo že odločenega, pa navajajo na ministrstvu za notranje zadeve.

Po Virantovih ocenah bo vlada v vsakem primeru opravljala tekoče posle vsaj do septembra, tudi v primeru predčasnih volitev denimo junija ali julija.

Ne spreglejte