Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
8.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 8.22

8 let, 5 mesecev

Vevčani začeli z zbirati podpise proti selitvi Papir Servisa v Vevče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Krajani ljubljanskih Vevč so v soboto začeli z zbiranjem podpisov proti selitvi Papir Servisa iz Most v Vevče.

Aleš Babnik iz Državljanske pobude Vevče je povedal, da bodo podpise zbirali od vrat do vrat. Papir Servis naj bi se preselil junija, vendar je bilo na okoljevarstveno dovoljenje za novo lokacijo podanih več pritožb, ki še niso rešene.

O pritožbah sicer odloča ministrstvo za kmetijstvo in okolje, po besedah Babnika pa odločitve do petka še niso prejeli. Dokler o pritožbah ne bo odločeno, pa okoljevarstveno dovoljenje ni pravnomočno.

ARSO izdal okoljevarstveno dovoljenje Agencija RS za okolje (Arso)/i> je Papir Servisu izdala okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov za novo lokacijo v obratu Set Vevče. Na očitke krajanov Vevč so na svoji spletni strani zapisali, "da Arso v postopkih izdaje okoljevarstvenih dovoljenj za obdelavo odpadkov nima pristojnosti preverjati, ali je objekt pravilno umeščen v prostor, ali ima ustrezno uporabno dovoljenje ter preverjati, ali se bo dovoz odpadkov izvajal po ustreznih transportnih poteh in z ustreznimi transportnimi vozili".

Kot navajajo na Arsu, je okoljevarstveno dovoljenje Papir Servisu izdano za predelavo odpadkov iz proizvodnje papirja in kartona, odpadne embalaže in ločeno zbranih frakcij papirja in kartona, plastike in kovin, ki jih bo upravljavec v obstoječi hali na lokaciji presortiral, baliral in pripravil za nadaljnjo predelavo.

Poudarjajo tudi, da so v navedenem dovoljenju opredeljeni vsi potrebni ukrepi za varovanje človekovega zdravja kot so denimo preprečevanje emisije snovi v zrak, hrup in v tem okviru omejen čas izvajanja dejavnosti. Industrijske odpadne vode zaradi predelave in skladiščenja odpadkov v zaprti obstoječi hali ne bodo nastajale, so še zapisali v Arsu.

Podpise zbirajo aktivisti Babnik je pojasnil, da podpise proti selitvi Papir Servisa na lokacijo na Vevški cesti 52 zbirajo aktivisti. Vsakogar od njih so opremili tudi s pisno obrazložitvijo, za kaj natančno zbirajo podpise.

Krajane Vevč sicer skrbi, da se bodo zaradi skladiščenja in predelave odpadne embalaže v bližini Papir Servisa zaredile podgane in da bo Ljubljanica še bolj onesnažena. Pričakujejo tudi povečan hrup, tovorni promet in izpuste.

Svoje nasprotovanje so izrazili tudi na dveh protestih.

Ne spreglejte