Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 15.40

8 let

Veterinarska uprava za odgovorno lastništvo psov in mačk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zavetišče za živali v Horjulu opozarja, da kljub predvidenemu obveznemu "čipiranju" vseh psov, ki so bili skoteni po 1. januarju 2003, pet do šest odstotkov psov ni označenih.

V Veterinarski upravi RS (Vurs) odgovarjajo, da se zavzemajo za odgovoren odnos lastnikov do psov in mačk ter se odzovejo na vsako prijavo državljanov. Prenapolnjena zavetišča Zavetišče v Horjulu v sporočilu za medije opozarja predvsem na prenapolnjena zavetišča s psi in mačkami. Kljub zakonodaji je po njihovih navedbah še vedno preveč psov neoznačenih, zato jim ne morejo najti lastnika. Še večji je problem zapuščenih mačk Pri tem so kritični tudi do veterinarske uprave, ki da ne vrši nadzora in ne pobira kazni za nespoštovanje zakonodaje. Kot dodajajo, pa je še veliko bolj kot pri psih pereča problematika zapuščenih in prostoživečih mačk.

V Društvu za zaščito živali Ljubljana se sprašujejo, kaj zadržuje Vurs, da ne izenači postopka pri mačkah s sistemom, ki velja za pse, in zakaj razmišljanja o obveznem označevanju in cepljenju mačk "trajajo v nedogled".

Vurs: Za zapuščene živali pristojne lokalne skupnosti Veterinarska uprava odgovarja, da so za zapuščene živali v skladu z zakonom o zaščiti živali pristojne lokalne skupnosti. "Uradni veterinar Vurs lahko odredi namestitev v Zavetišču za živali, vendar vedno najprej preko mikročipa ali tetovirne značke poskuša najti lastnika. Tako so v zavetiščih v veliki večini neoznačene živali," pojasnjujejo.

Vurs: Svoje delo dobro opravljamo Zagotavljajo, da svoje delo dobro opravljajo, kar lahko pokažejo tudi številke: lani so na področju zaščite živali izvedeli 12.045 pregledov, izrečenih je bilo 691 glob, podanih 15 prijav zaradi suma mučenja živali in izdanih 608 ureditvenih odločb. Odvzetih je bilo 368 živali. Področje države pokriva deset uradnih veterinarjev na območnih uradih Vurs in štirje v mobilni enoti.

V prvih šestih mesecih letos so opravili 6837 pregledov, uvedli 250 prekrškovnih postopkov in podali tri ovadbe zaradi suma mučenja živali. Odvzete so bile 103 živali. Veterinarska uprava je v prvem polletju prejela 645 prijav državljanov glede zaščite živali.

Vurs: Izredno težko je vzpostaviti register za mačke Ljubiteljem živali pa ob očitku o uzakonitvi obveznega cepljenja in označevanja mačk odgovarjajo, da bi bilo to izjemno težko izvesti. "Smiselno je cepiti le tiste vrste živali, za katere je možno vzpostaviti register. Pri mačkah bi bilo to izredno težko izvesti, saj je register smiseln le, če je za vsako žival znan lastnik, kar pa je za mačjo populacijo skoraj nemogoče," še pojasnjujejo na Vurs.

Ne spreglejte