Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 15.05

8 let

Večina županov kritična do predvidene ukinitve samostojne SVLR

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavniki Skupnosti občin Slovenije in Združenja občin Slovenije so na seji največ pozornosti namenili predvideni ukinitvi samostojne Službe vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Večina jih je bila do tega načrta nove koalicije kritičnih.

Leopold Kremžar: prave racionalizacije pri razdelitvi SVLR ni Kot je spomnil župan Miklavža na Dravskem polju in predsednik sekcije nemestnih občin v okviru Skupnosti občin Slovenije (SOS) Leopold Kremžar, se po nastopu nove koalicije obeta "razstrelitev" Službe vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) na tri ministrstva - finančnega, gospodarskega in za javno upravo. Prave racionalizacije sam pri tem ne vidi, saj naj bi bilo kadra še vedno veliko, koordinacije pa še več kot doslej.

Za regionalni razvoj in lokalno samoupravo je ustrezna zastopanost po njegovih besedah zelo pomembna, zato bi se mu zdela bolj smiselna ukinitev samostojnega Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Za občine je sogovornik iz vlade ključnega pomena Župan Brežic Ivan Molan je menil, da ni treba iti takoj na okope, da nova vlada še sploh ni vzpostavljena in da je za občine ključnega pomena, da bodo imele sogovornika - pristojnega državnega sekretarja.

Župan Pivke in predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS) Robert Smrdelj je izrazil upanje, da nova vlada (še) ne bo spreminjala zakona o financiranju občin, saj bi to lahko zelo poslabšalo njihov položaj. Prepričan je, da morajo vztrajati, da se lahko prihodke občin zmanjša le, če se bo skrčilo tudi njihove obveznosti oz. stroške.

Občine so za komunalo, vrtce in šole porabile več denarja, kot ga je bilo na voljo Predstavniki SOS in ZOS so spregovorili tudi o problematiki črpanja evropskih sredstev. Kot je pojasnil Kremžar, imajo občine še vedno na voljo evropska sredstva za industrijske cone in visokošolske ustanove, za komunalo, vrtce in šole pa so na splošno porabile več denarja, kot ga je bilo na voljo.

Tudi župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar je opozoril, da je realizacija komunalnih projektov nujna in dodal, da občine čakajo še čistilne naprave. "Če ne bomo uspeli tega realizirati, bo na občinah katastrofa," je poudaril in dodal, da bi veljalo državi podati iniciativo, da se skuša s predstavniki Evropske komisije dogovoriti, da se da prednost področjem, kjer so projekti in kjer sredstev primanjkuje.

Smrdelj: spodbujati je potrebno gradnje na zemljiščih, ki niso najboljša Beseda je tekla tudi o problematiki izvajanja novele zakona o kmetijskih zemljiščih pri čemer je bil v središču nov mehanizem finančnega nadomestila v obliki odškodnine zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča.

Kot je povedal župan Svete Trojice v Slovenskih goricah Darko Fras, so pri tem ključna tri stališča občin - da morajo biti oproščene odškodnin za spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč (zlasti za pomembne javne objekte), da se sprememb namembnosti zemljišč za nazaj ne sme zaračunavati in da mora višina odškodnine odraziti dejansko vrednost zemljišč.

Smrdelj je medtem izpostavil, da bi bilo treba lokalne skupnosti motivirati, da se gradi na zemljiščih, ki niso najboljša.

Zahteve odbora regij so vključene tudi v novo kohezijsko politiko Žagar je kot vodja slovenske delegacije v odboru regij, to je svetovalnega telesa, ki zastopa interese evropskih regionalnih in lokalnih organov EU, predstavil delo tega odbora. Kot je pojasnil, sta trenutno najbolj aktualni dve področji - pogajanja za naslednje finančno obdobje in okoljevarstvena oz. podnebna vprašanja.

Poudaril je še, da odbor pridobiva na pomenu in da je med drugim izpeljal več strategij za zmanjševanje razlik med regijami in občinami. Njihove zahteve so vključene tudi v novo kohezijsko politiko, je povedal. Med aktivnostmi sedemčlanske slovenske delegacije je izpostavil pripravljanje posameznih mnenj.

Ne spreglejte