Nedelja,
16. 9. 2018,
4.10

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

2

Natisni članek

voda

Nedelja, 16. 9. 2018, 4.10

5 let, 7 mesecev

Več kot 140 tisoč Slovencev pije onesnaženo vodo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

2

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje vsaj deset vodovodov v Sloveniji presega dovoljeno mejo nevarne bakterije E-coli, ki med drugim povzroča trebušne krče, bruhanje, drisko in povišano telesno temperaturo. V najhujši obliki lahko povzroči celo odpoved ledvic. Okuženo vodo pije vsaj 140 tisoč Slovencev, med drugim v Brezovici pri Borovnici in Dolenjih Novakih v Cerknem. 

Po analizah Nacionalnega inštituta za javno zdravje naj bi prebivalci v desetih slovenskih krajih pili onesnaženo vodo, a krajani dejstvu nasprotujejo. Pravijo, da jih na takšen način država le kaznuje zaradi zasebnih vodovodov, saj si prizadeva, da se državljani poslužujejo javnih in s tem plačujejo položnice.

S težavami se soočajo v Brezovici pri Borovnici, kjer jim država ne pomaga s finančno podporo, prav tako pa tudi v Cerknem, kjer so krajani, ki morajo plačevati za vodo iz zasebnega vodovoda, v tožbi z občino.

''Država nas kaznuje, pomaga pa ne''

''Star sem 76 let in jo pijem ves čas,'' pove Franci Verhovec iz Brezovice in poudari, da tudi mlajše generacije niso imele s pitjem vode nobenih težav. Dokler niso v 60. letih zgradili vodovoda, je ista onesnažena voda napajala vso vas, so poročali v oddaji Planet Danes na Planetu. 

Ljudje v vasi trdijo, da jih zaradi vode nikoli niso pestile zdravstvene težave. Med njimi so tudi otroci, ki jo pijejo vsak dan. Kljub temu z analizami vseeno trdijo, da je voda okužena.

Občina je že pripravila načrte za usklajeno delovanje, a se je zataknilo pri denarju, je povedal Nučič.  | Foto: Planet TV Občina je že pripravila načrte za usklajeno delovanje, a se je zataknilo pri denarju, je povedal Nučič. Foto: Planet TV ''Država nas kaznuje zaradi takšnih vodovodov, pomaga pa ne,'' je povedal Jernej Nučič, direktor občinske uprave na občini Borovnica.

''Inšpekcijske službe opravljajo svojo nalogo tako, da izrekajo kazni,'' je dodal.

Občina je že pripravila načrt z rešitvami, s katerimi bi uskladili delovanje vodovodnega sistema za Brezovico, vključno z načrtom za zagon dodatne vrtine, a se je vse zataknilo pri denarju, kjer bi lahko pomagala tudi država.

Okrajno sodišče Idrija
Novice Prva zmaga Travničanov: onesnažene vode jim ni treba plačati

Kljub novemu vodovodu, ki bi vsem krajanom zagotavljal čisto pitno vodo, se ljudje nanj ne želijo priključiti zaradi višjih stroškov. 

Zaradi lastnega vodovoda krajani v tožbi z občino

S podobnimi težavami okužene vode se spopadajo tudi v vasi Dolenji Novaki v Cerknem, kjer je skoraj 80 ljudi odvisnih od vodovoda, za katerega je po zakonu dolžna skrbeti občina. Z njo se krajani zdaj tudi tožijo, saj je z januarjem leta 2017 občina začela pošiljati položnice vsem, ki vode do takrat nikoli niso plačevali.

Krajani so se stroškom uprli, saj so vodovod zgradili sami.  | Foto: Planet TV Krajani so se stroškom uprli, saj so vodovod zgradili sami. Foto: Planet TV

''Trije vodovodi smo se temu uprli in prišlo je to tožbenega postopka,'' je povedal krajan Franci Černilogar. Krajani so se stroškom uprli, ker so vodovod zgradili sami.

bazen
Novice Zdravilna moč termalnih voda po Sloveniji

Da gre za zasebni vodovod krajanov, je potrdilo tudi prvostopenjsko sodišče. Krajani so prepričani, da občina ne bo zgradila javnega vodovoda, od nje pa zahtevajo sistem za prečiščevanje vode z UV-žarki, saj kloriranja ne dovolijo. 

Jošt Zakrajšek
Sportal V Radečah podelili prve letošnje državne naslove v sprintu na mirnih vodah