Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2013,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2013, 13.29

8 let

Van Rompuy se ne želi vpletati v slovensko domačo politiko (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy ne želi komentirati slovenske domače politike ali se vanjo vpletati, so sporočili iz Van Rompuyeve tiskovne službe.

To sporočilo so napisali v odzivu na različna tolmačenja, ki jih je sprožilo četrtkovo sporočilo za javnost kabineta predsednika vlade Janeza Janše. Iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše so namreč v četrtek sporočili, da je Van Rompuy po telefonu poklical Janšo in mu izrazil osebno podporo ob zadnjih političnih dogajanjih v Sloveniji.

Interpretacije prepuščajo tistim, ki jih dajejo V Van Rompuyevi tiskovni službi so v četrtek dejali, da lahko le potrdijo, da je telefonski pogovor potekal, interpretacije pa prepuščajo tistim, ki jih dajejo. To je sprožilo niz različnih tolmačenj, tudi javni vprašanji evropskih poslancev Iva Vajgla in Jelka Kacina Van Rompuyu, ali je obveščen o zadnjih političnih dogodkih v povezavi z objavo poročila komisije za preprečevanje korupcije.

Danes so v Van Rompuyevi tiskovni službi svojo izjavo dopolnili. "Potrjujemo, da je telefonski pogovor včeraj potekal - v okviru niza telefonskih pogovorov na temo naslednika Junckerja na čelu evroskupine. Predsednik Evropskega sveta ne želi komentirati ali se vpletati v slovensko domačo politiko," je pojasnil Van Rompuyev tiskovni predstavnik Preben Aamann.

Ni razloga, da Evropska komisija komentira dogajanje v Sloveniji Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je dejal, da se v komisiji niso pogovarjali o aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji. Na vprašanje, kje vidi izhod iz aktualne politične situacije, je Potočnik dejal, da Evropska komisija verjame, da je Slovenija pravna država in dokler ni očitne kršitve evropskega pravnega reda, ni razloga, da komisija politično dogajanje v Sloveniji bodisi komentira bodisi ukrepa na kakršenkoli drug način.

Potočnik je še povedal, da mora Slovenija kot članica evroobmočja in zaradi lastnega dobrega nadaljevati pomembne družbenoekonomske reforme. V komisiji želijo, da bi se politične razmere v Sloveniji čim prej stabilizirale in omogočile nadaljevanje reform, ki jih potrebuje slovensko gospodarstvo, pričakujejo pa jih tudi partnerji iz evroobmočja, je dejal Potočnik.

Ne spreglejte