Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
8.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 8.22

8 let

V veljavo vstopil nov kazenski zakonik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z današnjim dnem je v veljavo vstopil nov kazenski zakonik, ki ga je DZ sprejel aprila letos.

Zakonik med drugim sodnikom omogoča izrek kazni dosmrtnega zapora za najhujša in ponavljajoča se kazniva dejanja, sankcionira t. i. mobbing na delovnem mestu in gospodarski kriminal ter uvaja register pedofilov. Zakonik prinaša številne nove in sodobne rešitve Po navedbah ministrstva za pravosodje zakonik prinaša številne nove in sodobne rešitve, prav tako pa je usklajen z mednarodnimi konvencijami in drugimi mednarodnimi dokumenti. Tako zakonik na novo opredeljuje temeljne institute, kot so pojem kaznivega dejanja, kazenske odgovornosti, skrajne sile in krivde. Prav tako izrecno določa ureditev nadaljevanega kaznivega dejanja, ki v prejšnji zakonodaji ni bilo zajeto.

Zakonik omogoča izrek kazni dosmrtnega zapora Zakonik omogoča izrek kazni dosmrtnega zapora, ki jo bodo lahko sodniki izrekli za kazniva dejanja genocida, hudodelstva zoper človečnost, vojnega hudodelstva in nasilja ter v primeru, ko bo storilec povzročil dve ali več kaznivih dejanj naklepnega odvzema življenja, za katera je predpisana kazen zapora do 30 let, pri čemer pa mora biti storilec obsojen za najmanj dve kaznivi dejanji na kazen zapora trideset let.

Zakon sledi ideji o možni rehabilitaciji storilca Na drugi strani zakon, kot so navedli na ministrstvu, sledi ideji o možni rehabilitaciji storilca, in sicer tako, da določa večjo možnost prilagajanja sankcij storilcem kaznivih dejanj. Zakon tako daje možnost izrekanja kazni v razponu od 15 do 30 let ter prestajanje kazni zapora na prostosti z delom v splošno korist. Predvidena je tudi nadomestna kazen hišnega zapora za izrečeno kazen zapora do devetih mesecev.

Zakonik predvideva možnost dajanja podatkov o t. i. pedofilskih kaznivih dejanjih Zakonik predvideva tudi možnost dajanja podatkov iz kazenske evidence o izbrisanih sodbah za t. i. pedofilska kazniva dejanja in sicer tistim ustanovam ali društvom, ki so jim otroci ali mladoletniki zaupani v učenje, vzgojo, varstvo ali v oskrbo, ukinja pa tudi razločevanje med relativnim in absolutnim zastaranjem ter ohranja le absolutno zastaranje.

Novosti pri kaznivih dejanjih zoper delovno razmerje in socialno varnost Med novostmi posebnega dela zakonika na ministrstvu izpostavljajo novosti pri kaznivih dejanjih zoper delovno razmerje in socialno varnost. Med njimi zakonik kot kaznivo dejanje opredeljuje kršitve pravic delavk, ki jim delodajalci preprečujejo, da bi v času zaposlitve zanosile ali rodile otroka. Prav tako je kot posebno kaznivo dejanje sankcionirano zlonamerno trpinčenje na delovnem mestu, t. i. mobbing. Pri kaznivem dejanju dela na črno pa zakonik sankcionira zaposlovanje na črno, kadar delodajalec zaposluje delavce, ki niso dovolj usposobljeni za delo.

Kar nekaj novosti s področja gospodarstva Kar nekaj novosti zakonik prinaša s področja gospodarstva. Tako med drugim na novo opredeljuje kaznivo dejanje zlorabe monopolnega položaja in kaznivo dejanje preslepitve pri poslovanju z vrednostnimi papirji. Kaznivo dejanje zlorabe monopolnega položaja obsega omejevalne sporazume med podjetji, zlorabo prevladujočega položaja enega ali več podjetij ter ustvarjanje prepovedane koncentracije podjetij, kaznivo dejanje preslepitve pri poslovanju z vrednostnimi papirji ter "lažno prikazovanje premoženjskega stanja, podatkov o dobičku in izgubi, podatkov v prospektu, pri objavi letnega poročila ter druge goljufive oblike, s katerimi se opravi preslepitev pri trgovanju s finančnimi instrumenti".

Na novo določeno kaznivo dejanje zlorabe notranjih informacij Na novo je določeno tudi kaznivo dejanje zlorabe notranjih informacij - to zaobjema vse načine in možnosti nezakonitega izkoriščanja notranjih informacij - in kaznivo dejanje zlorabe finančnih instrumentov. S slednjim so sankcionirane najhujše oblike tržnih manipulacij, napačne in zavajajoče informacije za ustvarjanje nenormalnih in umetnih ravni finančnih instrumentov, uporaba fiktivnih sredstev pri trgovanju ter razširjanje napačnih in zavajajočih informacij z istim ciljem.

Inkriminirani primeri uporabe bančnih in kreditnih kartic V poglavju o kaznivih dejanjih zoper gospodarstvo so posebej inkriminirani še primeri uporabe bančnih, kreditnih in drugih kartic, pridobljenih z napravami za preslikovanje na bančnih avtomatih.

Ne spreglejte