Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 14.07

8 let

V veljavo stopa uredba o ravnanju s svečami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z današnjim dnem morajo upravljalci pokopališč, izvajalci javnih služb, pridobitelji in uvozniki ter zbiralci začeti izpolnjevati obveznosti v zvezi z ravnanjem z odpadnimi nagrobnimi svečami.

Upravljalec pokopališča mora z današnjim dnem zagotoviti, da se odpadne nagrobne sveče zbirajo in začasno skladiščijo na pokopališču kot posebna frakcija odpadkov s pokopališč, ki niso primerni za kompostiranje. Te sveče se morajo zbirati ločeno od drugih odpadkov s pokopališč ali drugih komunalnih odpadkov, v posodah ali zabojnikih, na katerih je vidna oznaka z napisom 'samo za odpadne nagrobne sveče', ki so namenjeni prepuščanju odpadnih nagrobnih sveč za nadaljnjo predelavo.

Odpadne sveče se ne smejo mešati z drugimi odpadki Upravljalec mora zagotoviti, da se odpadne nagrobne sveče ne bodo mešale z drugimi odpadki in da jih bodo oddali izvajalcu občinske javne službe ločeno od drugih odpadkov s pokopališč. Prav tako mora zagotoviti, da so obiskovalci pokopališč obveščeni o možnosti in obveznosti ločenega zbiranja odpadnih nagrobnih sveč. Zagotoviti mora tudi zmogljivosti za začasno skladiščenje zbranih odpadnih nagrobnih sveč v zabojnikih za najmanj tri kubične metre odpadnih nagrobnih sveč na vsak hektar površine pokopališča, ne glede na letno obdobje.

Odpadne nagrobne sveče oz. sestavni deli teh sveč, ki so izdelani iz kovin, plastike ali stekla, ki ostanejo kot odpadek po uporabi nagrobnih sveč, se uvrščajo med odpadno embalažo. To je tudi v skladu z mnenjem Evropske komisije, ki pripravlja dokument o razvrstitvi nekaterih izdelkov, za katere države članice nimajo enotnega mnenja. Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje, se v skladu s tem prej omenjeni sestavni deli nagrobnih sveč razvrščajo med embalažo.

Nagrobne sveče moramo kupovati premišljeno V skladu s hierarhijo ravnanja z odpadki, ki je glavno vodilo pri pripravi zakonodaje s področja ravnanja z odpadki, je treba največ pozornosti nameniti preprečevanju nastajanja odpadkov. V ta okvir sodi poleg zmanjševanja količine odpadkov tudi zmanjšanje koncentracije nevarnih snovi v odpadkih. Glede tega lahko največ stori vsak posameznik. Nagrobne sveče kupujmo premišljeno - tako po količini kot po vrsti materiala, iz katerega je narejeno ohišje sveč, pozivajo na ministrstvu za okolje in prostor.

Nekateri materiali so bolj primerni za recikliranje kot drugi. Steklo, kovina (pokrovček) in polipropilen so za recikliranje primernejši, PVC, iz katerega je večina ohišij nagrobnih sveč v Sloveniji, pa je zaradi vsebnosti klora manj ustrezen material. Težave so tudi pri termični obdelavi PVC, saj se sprošča vodikov klorid, so še pojasnili na okoljskem ministrstvu.

Okoljska svetovalka z Okoljsko raziskovalnega zavoda Marinka Vovk je pojasnila, da premišljen nakup pomeni, da naj ne bi v bodoče več pretiravali z nakupom nagrobnih sveč, saj se Slovenija uvršča v sam vrh EU po potrošništvu na tem področju. Premišljeno nakupovanje pa je po mnenju Vovkove tudi v odločanju, da ne kupujemo sveč z ohišjem za enkratno uporabo (klasične nagrobne sveče), ampak da kupimo nagrobno svečo, ki ima ohišje iz stekla, porcelana ali iz polipropilena. Te materiale je mogoče snovno reciklirati, torej jih predelati v reciklate, poleg tega pa imajo daljšo življenjsko dobo. Zamenjamo le vložek s parafinom, ki je lahko iz PP-polipropilena, ki ga lahko reciklirajo tudi v Sloveniji.

Ne spreglejte