Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2013,
9.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 30. 1. 2013, 9.11

8 let, 5 mesecev

V tobačnem dimu več kot 50 kemikalij dokazano povzroča raka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Več kot 50 kemikalij v tobačnem dimu dokazano povzroča raka. Na to pred jutrišnjim dnevom brez cigarete opozarja ministrstvo za zdravje.

Kot so še izpostavili na omenjenem ministrstvu, je Svetovna zdravstvena organizacija leta 2002 tobačni dim razglasila za rakotvorno snov. "Kajenje vpliva na pojav številnih bolezni in zdravstvenih težav pri kadilcih, predvsem številnih vrst raka, bolezni srca in ožilja ter bolezni dihal, in je na prvem mestu med vzroki umrljivosti in obolevnosti, ki bi se jih dalo preprečiti."

Kot še navajajo v sporočilu za javnost, v Sloveniji že veljajo številni dokazano učinkoviti ukrepi za zmanjševanje rabe tobaka, zlasti leta 2007 uvedena prepoved kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih mestih. "Po uvedbi tega ukrepa se je izpostavljenost tobačnemu dimu iz okolja pomembno zmanjšala tako v javnih prostorih kot na delovnih mestih in celo v stanovanjskih oz. bivalnih prostorih. V skladu z Anketo o tobaku, alkoholu in drugih drogah 2011–2012, ki jo je izvedel Inštitut za varovanje zdravja RS, pa se je v primerjavi z letom 2007 zmanjšalo tudi kajenje v starostni skupini od 15 do 64 let, tako med moškimi kot med ženskami. K temu je poleg omenjene prepovedi v določeni meri prispevalo tudi povišanje cen tobačnih izdelkov, do katerega je privedlo večkratno zviševanje trošarin v zadnjem obdobju."

Konec decembra 2012 pa je bil objavljen tudi nov predlog Evropske komisije, to je direktiva o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih ter s tobakom povezanih izdelkov. "Ta med drugim predlaga uvedbo velikih slikovnih zdravstvenih opozoril na cigaretnih škatlicah in embalaži tobaka za zvijanje, strožje določbe glede prodaje elektronskih cigaret in drugih nikotinskih izdelkov ali zeliščnih izdelkov za kajenje, dodatne zahteve glede poročanja o sestavinah v tobačnih izdelkih, prepoved izdelkov z značilnimi aromami in prepoved določenih dodatkov v tobačnih izdelkih ter ohranitev prepovedi prodaje brezdimnega tobačnega izdelka – snusa."

Na ministrstvu za zdravje so na koncu še spomnili, da so za uspešno opustitev kajenja v Sloveniji kadilcem na voljo različne vrste brezplačne pomoči, od svetovanja pri osebnem zdravniku in delavnic za opuščanje kajenja do brezplačnega svetovalnega telefona za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 2777.

Ne spreglejte