Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 6. 2008,
14.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 22. 6. 2008, 14.24

8 let, 5 mesecev

V Sv. Juriju ob Ščavnici postavili kip škofu Grmiču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pred cerkvijo v Svetem Juriju ob Ščavnici so slovesno odkrili doprsni kip naslovnemu škofu takratne mariborske škofije Vekoslavu Grmiču.

Grmičev kip so odkrili ob 85. obletnici rojstva in 40. obletnici škofovskega posvečenja. Türk: Grmič je bil podvržen dialogu Slovesnosti se je kot osrednji govornik udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk. Poudaril je Grmičevo intelektualno širino ter strinjanje vseh, ki so ga po različnih poteh spoznali, da je šlo za človeka, ki je bil podvržen predvsem dialogu in nenehnemu iskanju resnice.

Kot je dejal Turk, ga je sam spoznal pred 25 leti, ko sta se pogovarjala o človekovih pravicah, škof Grmič pa je po njegovih besedah tudi ta pogovor vodil kot zgled strpne in prijateljske razprave med dvema precej različnima sogovornikoma.

"Velik mislec, ki je bil poln razumevanja" Grmič je bil po njegovih besedah velik mislec in poznavalec teologije, ki jo je prav tako jemal kot disciplino, ki daje odgovore na aktualna vprašanja, hkrati pa je bil tudi poln razumevanja za resnične probleme ljudi. Izhajal je tudi iz pomembnosti etike, ki je bil podlaga njegove vernosti, pa tudi iz svojega filozofskega iskanja in praktičnega dela, zato se Turku zdi upravičena tudi Grmičeva primerjava nekaterih s Primožem Trubarjem.

"Grmič pozival k dialogu, ko smo se znašli na dveh bregovih" "Najprej gre za globoko in etično utemeljenost privrženosti krščanskemu nauku in veri, ki je oba velika moža motivirala pri njunem delu. Gre tudi za širino duha, saj sta bila oba evropsko oblikovana intelektualca, hkrati pa pri svojem delu popolnoma podvržena slovenskemu narodu. Prav njuna intelektualna odprtost pa je pri obeh omogočala veliko privrženost dialogu," je dejal slovenski predsednik in poudaril tudi Grmičevo pozivanje k dialogu med Slovenci, ki so se v povojnem času znašli na "dveh bregovih iste reke" in v času njegovega življenja niso uspeli zgraditi medsebojnih mostov.

"Grmič je domače kraje obiskoval do konca življenja" Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana je v pozdravnem nagovoru omenil predvsem škofovo navezanost na domače kraje, ki jih je z avtobusom obiskoval vse do konca svojega življenja. Ob tem je omenil tudi številne druge pomembne Slovence iz njihovih krajev, kot so bili Jakob Kreft, Davorin Trstenjak, Franc Ilešič, Anton Korošec, Edvard Kocbek, borci generala Rudolfa Maistra, Bratko Kreft in mnogi drugi, ki so pomembno vplivali na slovensko zgodovino.

Predstavik katoliške levice Naslovni škof Vekoslav Grmič je bil teolog in filozof, predstavnik katoliške levice, ki se je ukvarjal z vprašanji modernega ateizma, dialoga in družbeno angažirane teologije, teologijo osvoboditve in intelektualno prenovo Rimokatoliške cerkve. Rodil se je 4. junija 1923 v Dragotincih pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Leta 1968 je bil posvečen za škofa in postal pomožni škof Maksimiljana Držečnika, po smrti slednjega pa je med leti 1978 in 1980 kot kapitularni vikar tudi vodil mariborsko škofijo. Upokojil se je leta 1991, umrl pa 21. marca 2005.

Ne spreglejte