Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
19.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 19.22

8 let

V Slovenski vojski zavrnili očitke sindikata vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Slovenski vojski zavračajo očitke Sindikata vojakov Slovenije, ki je kritičen do kadrovske in organizacijske konsolidacije v Slovenski vojski.

Tiskovni predstavnik SV Simon Korez (na fotografiji zgoraj) je dejal, da je predsednik sindikata Gvido Novak podajal stališča "zavajajoče in nekompetentno". "Kaj se dogaja v Slovenski vojski?" Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak je v sporočilu za javnost z naslovom Kaj se dogaja v Slovenski vojski?, ki ga je medijem poslal v ponedeljek, zapisal, da je z vidika kršenja pravic iz delovnopravnih predpisov za pripadnike Slovenske vojske "nedopustno izvajanje organizacijske in kadrovske konsolidacije pred sprejetjem novega zakona o obrambi in dopolnitev zakona o službi v Slovenski vojski ter predvsem dolgoročnega programa razvoja in opremljanja Slovenske vojske in kratkoročnega obrambnega programa".

"Stanje v Slovenski vojski je stabilno, izvajanje nalog poteka uspešno, skladno s poslanstvom in načrti," je zatrdil Korez. "Površna in nestrokovna ocena Gvida Novaka lahko vzbuja med slovensko javnostjo in še zlasti med pripadnicami in pripadniki SV nezaupanje, to pa ima lahko za posledico nezadovoljstvo in napačno razumevanje stanja in delovanja SV," je opozoril.

"Odpravljamo ugotovljene pomanjkljivosti" Skladno z analizo, ki izhaja iz Strateškega pregleda obrambnega resorja, je Slovenska vojska po njegovih besedah izvedla prvo fazo kadrovske in organizacijske konsolidacije. Ta je bila namenjena prilagoditvi formacij novemu obsegu in strukturi ter razpoložljivim kadrovskim virom. "Z izvedeno kadrovsko in organizacijsko konsolidacijo odpravljamo ugotovljene pomanjkljivosti, ki so nastajale skozi različne razvojne faze rasti SV v preteklih obdobjih," je poudaril.

Dejal je tudi, da so poveljujoči v SV pozorni in odzivni na morebitne odklone obnašanja pripadnic in pripadnikov SV, še zlasti v primerih, ko so pripadniki SV pri izvajanju del in nalog izpostavljeni povečanim psihofizičnim naporom in stresnim situacijam. To pa sodelovanje in izvajanje nalog v mednarodnem okolju na mednarodnih operacijah in misijah zagotovo je, je poudaril Korez.

"Delovanje sindikata ni v skladu s pristojnostmi" Kot je dejal, SV spoštuje pravico njenih pripadnic in pripadnikov do sindikalnega združevanja v skladu z ustavo in zakonom o obrambi. "Ugotavljamo pa, da delovanje omenjenega sindikata ni v skladu s pristojnostmi, ki jih je zakonodajalec dal sindikatom v zakonu o obrambi," je izpostavil Korez.

Na navajanja predsednika Sindikata vojakov Slovenije v zvezi s pristojnostmi Inšpektorata RS za obrambo pa ministrstvo za obrambo odgovarja, da so pristojnosti tega inšpektorata določena v 86. in 87. členu zakona o obrambi. "Skladno s tem inšpektorji za obrambo nadzirajo izvrševanje predpisov na obrambnem področju," so zapisali na ministrstvu. "Eden izmed temeljnih predpisov je zakon o obrambi, ki ureja tudi poklicno delo na obrambnem področju. Iz tega izhaja, da ugotovitev protikorupcijske komisije, da za inšpekcijo delovnopravnih zadev Inšpektorat RS za obrambo nima pristojnosti, ni pravilna," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

"Osnovni namen je sodelovanje na mirovnih operacijah" Predsednik sindikata Novak je sporočilu z naslovom Kaj se dogaja v Slovenski vojski? zapisal, da glede na novinarsko konferenco ministrstva za obrambo 6. novembra SV prisega na "stabilizacijsko in rekonstrukcijsko delovanje", z drugimi besedami postaja vojska, ki ji je osnovni namen sodelovanje na mirovnih operacijah. "S tem je vojski določen nov namen in njene naloge brez sprejete odločitve na politični ravni," je navedel Novak.

"Nazorna nedopustnost organizacijske in kadrovske konsolidacije se na primer kaže pri ukinjanju Vojaških teritorialnih poveljstev, s čimer se ustvarjajo pogoji za kadrovsko konsolidacijo, saj se lahko pripadnika Slovenske vojske ob ukinitvi njegovega delovnega mesta premesti tudi na nižje ovrednoteno delovno mesto," je zapisal Novak.

"Inšpektorat izvaja redne inšpekcijske nadzore" Inšpektorat za obrambo po njegovih besedah izvaja redne inšpekcijske nadzore na delovnopravnem področju, za kar ni pristojen. Komisija za preprečevanje korupcije je z načelnim mnenjem potrdila takšno delovanje obrambnega inšpektorata kot koruptivno, je opozoril.

Korez se je sicer na vprašanje odzval tudi na poročanje časnika Večer o anonimni prijavi o spolnem nadlegovanju v mariborski vojašnici. Po njegovih besedah so v SV v začetku novembra v nabiralniku za izražanje mnenj in pobud prejeli anonimno pismo o domnevnem spolnem nadlegovanju. Ugotovili so, da je treba zoper domnevnega kršitelja začeti postopek, s katerim bodo ugotovili dejansko vpletenost in dejansko stanje v primeru.

"Navedbe bi lahko bile povezane s kaznivim dejanjem" Vojaška policija je začela zbirati informacije in ocenila, da gre za navedbe, "ki bi lahko bile povezane s kaznivim dejanjem", je dejal Korez. Obvestila je državno tožilstvo, ki usmerja in vodi nadaljnji postopek glede domnevnih kršitev iz anonimnega pisma, je še pojasnil.

Ne spreglejte