Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2023,
6.29

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

6

Natisni članek

Italija Antonio Tajani

Petek, 17. 3. 2023, 6.29

1 leto, 1 mesec

V Slovenijo prihaja italijanski zunanji minister Tajani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

6

Antonio Tajani | Italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija bodo sprejeli zunanja ministrica Tanja Fajon, premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar. | Foto Reuters

Italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija bodo sprejeli zunanja ministrica Tanja Fajon, premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Foto: Reuters

Na obisku v Sloveniji bo danes italijanski zunanji minister Antonio Tajani. V ospredju pogovorov s slovensko kolegico Tanjo Fajon bodo poleg dvostranskih odnosov migracije ter Zahodni Balkan, sprejela ga bosta tudi premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Vprašanje migracij je za Italijo zelo pomembno, Fajonova in Tajani sta o teh oziroma o tem, kako se spoprijeti z nezakonitimi migracijami na zahodnobalkanski migracijski poti, govorila že v začetku leta v Bruslju. Omenja se možnost oblikovanja skupnih slovensko-hrvaško-italijanskih policijskih patrulj na hrvaški meji z BiH, ki je od začetka leta zunanja meja schengenskega območja.

Mešane slovensko-italijanske policijske patrulje že nekaj časa delujejo na meji med Slovenijo in Italijo. Slovenija je pripravljena sodelovati z Italijo pri zaščiti meje, tudi zato, da se ne bi Italija – podobno, kot je to pred leti storila Avstrija – odločila za uvedbo nadzora na meji.

Druga tema pogovora bo Zahodni Balkan. Nova italijanska vlada želi v regiji, v kateri je dejavna tudi Slovenija, igrati večjo vlogo. Na zunanjem ministrstvu menijo, da bi lahko Slovenija in Italija na Zahodnem Balkanu tesneje sodelovali.

Blagovna menjava presegla 12 milijard evrov

Zunanja ministra Slovenije in Italije bosta govorila tudi o dvostranskih odnosih. Ti so dobri, je pa bilo lani jeseni, pred oblikovanjem najbolj desne vlade v Italiji po drugi svetovni vojni, v Sloveniji, še zlasti pa med pripadniki slovenske manjšine v Italiji, zaznati kar nekaj zaskrbljenosti.

Krepi se tudi gospodarsko sodelovanje, blagovna menjava med državama je presegla 12 milijard evrov.

Ne spreglejte