Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2009,
16.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2009, 16.36

8 let

V Sloveniji so ženske v politiki enake z moškimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Sloveniji se kaže pozitiven vpliv zakonskega urejanja zastopanosti spolov v organih predstavniške oblasti. Neenakost žensk se kaže v ekonomskem odločanju.

Dejstva, navedena v uvodu so bila izpostavljena v četrtem poročilu o uresničevanju določil konvencije o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk. Poročilo je predstavila direktorica urada za enake možnosti Majda Pučnik Rudl.

Načelo enakih možnosti in enakega obravnavanja žensk in moških je bilo upoštevano tudi pri oblikovanju zakonov na številnih drugih področjih, najbolj oprijemljiv dokaz o napredku pri doseganju enakosti spolov pa so po besedah Pučnik Rudlove podatki, ki kažejo na dejanski položaj žensk in moških.

Smo edini, kjer se zaposlenost mater zaradi skrbi za otroke ne niža

Pozitiven trend so zaznali na področjih zaposlenosti žensk v starostni skupini od 25 do 49 let, ki je bila leta 2007 85-odstotna, stopnja brezposelnosti se je od leta 2004 do 2007 zmanjšala za 1,5 odstotka, za tri odstotke pa se je lani v primerjavi z letom 2003 znižala tudi razlika v plačah žensk in moških. Slovenija je po njenih navedbah edina država med članicami Evropske unije, kjer se zaposlenost mater zaradi skrbi za otroke ne niža, najvišji v EU pa je pri nas tudi delež žensk med 20 in 24 letom starosti, ki imajo najmanj srednješolsko izobrazbo.

Neenakost se kaže v ekonomskem odločanju Neenakost žensk se po njenih besedah kaže v občutni podzastopanosti žensk v ekonomskem odločanju in v poklicnih odločitvah za tradicionalno ženska področja, kar posledično omejuje njihove poklicne izbire in možnosti pri zaposlovanju.

Slovenija, ki je podpisnica konvencije o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk od leta 1992, pogodbenica opcijskega protokola h konvenciji pa od leta 2004, je poročilo o uresničevanju določil konvencije predložila leta 2006, odbor Združenih narodov za odpravo vseh oblik diskriminacije žensk pa ga je obravnaval oktobra lani v Ženevi.

Slovenci te konvencije praktično ne poznamo Kot je dejala koordinatorica za mednarodno sodelovanje na uradu za enake možnosti Violeta Neubauer, je odbor namenil posebno pozornost temu, da "v Sloveniji praktično te konvencije ne poznamo, da je ne poznajo ženske same, da je ne poznajo državne institucije, predvsem je bil pa presenečen nad tem, da se na njene odločbe nikoli ne sklicujejo slovenska sodišča".

Odbor je po besedah Neubauerjeve izrazil tudi zaskrbljenost zaradi nadomestitve zagovornice za enake možnosti žensk in moških z institutom enega zagovornika za uresničevanje načela enakih možnosti na vseh področjih. Po priporočilih odbora mora Slovenija poskrbeti, da se diskriminacija žensk oz. neenakost, ki jo ženske doživljajo zaradi spola, ne bi na nek način porazgubila pri obravnavanju drugih pojavnih oblik diskriminacije.

Stereotipne vloge so ena od najbolj trdovratnih ovir "Stereotipne vloge so bile s strani odbora prepoznane kot ena od najbolj trdovratnih ovir za to, da bi presegli neenakosti na trgu dela, neenakosti na področju izobraževanja in seveda posledično potem tudi pri položaju in blagostanju žensk in moških tudi v življenju sicer zunaj trga dela," je dejala Neubauerjeva.

Odbor po njenih besedah vedno večjo pozornost namenja pripadnicam družbenih skupin, ki so najbolj na robu v slovenski družbi, in sicer pripadnicam romske skupnosti, starejšim, invalidnim in istospolno usmerjenim ženskam.

Slovenija prejela pohvalo glede trgovine z ženskami Kot je še dejala Neubauerjeva, je odbor Slovenijo pohvalil glede trgovine z ženskami, a tudi opozoril na neučinkovitost sodnega pregona storilcev kaznivih dejanj in priporočil posebno usposabljanje sodnic in sodnikov na tem področju.

"Vlada še zdaj ni okrepila urada za enake možnosti"

Pred odborom so svoje senčno poročilo o uresničevanju konvencije v Sloveniji predstavile tudi predstavnice Ženskega lobija Slovenije, ki združuje nevladne organizacije. Kot je v imenu Ženskega lobija dejala Špela Veselič iz Društva SOS telefon, so v poročilu med drugim opozorile, da slovenska vlada kljub priporočilom odbora iz leta 2003 ni okrepila urada za enake možnosti in njegovega dela na področju zagotavljanja enakosti med spoloma ter da je umrljivost zaradi nosečnosti in poroda v Sloveniji še vedno pomembno vprašanje.

"Kvote so izpolnjene, a ženske skoraj nimajo možnosti za izvolitev" Opozorile so tudi na "za ženske izjemno slabe rezultate lanskih volitev v državni zbor in na dejstvo, da politične stranke v Sloveniji sicer upoštevajo zakonsko določeno 25-odstotno kvoto o zastopanosti žensk na svojih kandidatnih listah, vendar ženske skoraj po pravilu nominirajo v volilne enote, v katerih imajo majhne ali nobenih možnosti za izvolitev v državni zbor", je dejala Veseličeva.

Po njenih besedah je odbor izrazil zaskrbljenost tudi zaradi razširjenosti nasilja nad ženskami in deklicami v Sloveniji in odsotnosti celostne nacionalne strategije in programa za delovanje proti vsem oblikam nasilja nad ženskami in deklicami.

Ne spreglejte