Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 3. 2008,
16.35

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 3. 2008, 16.35

8 let, 6 mesecev

V sindikatu državnih organov za ukinitev delovnih sobot v državni upravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Republiški odbor Sindikata državnih organov Slovenije nasprotuje predlogu sprememb uredbe o upravnem poslovanju.

Republiški odbor Sindikata državnih organov Slovenije nasprotuje predlogu sprememb uredbe o upravnem poslovanju, po katerem naj bi bile uradne ure vsako prvo soboto v mesecu v bodoče obvezne sicer le še za upravne enote (UE) in območne enote Davčne uprave Republike Slovenije (Durs). Opozarjajo, da gradivo ni medresorsko usklajeno. V sindikatu so poudarili, da ministrstvo ne navaja, zakaj gradivo ni medresorsko usklajeno. Navajajo, da se številni predstojniki državnih organov z gradivom ne strinjajo.

"Sobotno delo naj se plača v obliki dodatka ali nadure" Če pa ministrstvo in vlada kljub opozorilom vztrajata pri sobotnem delu, potem zahtevajo, da se sobotno delo plača v obliki dodatka ali nadure. Predlagajo, da je ta ura plačana v višini 130 odstotkov redne ure.

Navajajo, da poročilo o delu v UE in Durs opozarja na neracionalnost dela ob sobotah s pozivi za ukinitev dela ob sobotah. Število vseh zaposlenih v osmih mesecih je bilo 6062 (povprečje 758 na soboto) v 57 upravnih enotah oz. 26,4 odstotka zaposlenih, število vseh strank pa je bilo 31.957 (povprečje 3995 na soboto). Tako je znašalo razmerje 5,3 stranke na enega zaposlenega v UE. Med 57 upravnimi enotami so tudi številne, kjer je to povprečje znatno nižje.

"Država je krepko prihranila na delavcih v državni upravi" V upravnih enotah so v tem obdobju vsi stroški znašali 133.277 evrov, navajajo v odboru. Izračunali so tudi, da je bilo opravljenih skupaj 24.248 ur. "To je velik obseg in če pomnožimo s približno sedmimi evri na uro, je znesek 169.736 evrov. Če bi država plačala to v obliki nadur oziroma 30 odstotkov več, potem bi to znašalo 220.656,80 evra," so navedli v odboru in poudarili: "Država je na ta način krepko prihranila na delavcih v državni upravi".

Ne spreglejte