Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 11. 6. 2013, 10.59

8 let

V Mariboru bi nadaljevali s prenovo Pekarne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po spremembah v vodstvu Mestne občine Maribor, so se na občini odločili, da preverijo začete projekte in investicije.

Kot navajajo na občini, pri tem sledijo logiki zaprtih finančnih konstrukcij in dokončanih projektov in se zato v tem okviru projekta prenove Kulturnega centra Pekarna lotili druge in tretje faze objektov Hladilnica in Lubadar. Prenova nekdanje upravne stavbe, kjer je danes mladinski hotel, javni zavod MKC in prostori za nevladnike, namreč iz občini neznanih razlogovo, po zaključku prve faze v letu 2011, ustavljena.

Na voljo evropska sredstva Na občini zdaj ugotavljajo, da je projekta dokumentacija pripravljena in da so na voljo tudi evropska sredstva v višini nekaj več kot 1.8 milijona evrov (705.634 EUR za objekt Hladilnica in 1.139.666 EUR za objekt Lubadar). Sredstva so na voljo do oktobra 2014, zato so na mariborski občini odločeni, da je treba s prenovo pričeti takoj. Predvideni lastni delež Mestne občine Maribor znaša več kot 1.1 milijona EUR (616.000 EUR za objekt Hladilnica in 546.000 EUR za objekt Lubadar), manjkajoča sredstva, ki so potrebna za izvedbo investicije v tem letu, nameravamo zagotoviti z rebalansom proračuna.

Ena od ključnih kulturni investicij v mestu »Projekt prenove pomeni eno ključnih investicij v javno kulturno infrastrukturo v mestu, pri čemer želimo urediti pogoje za produkcijo, izvedbo in povezovanje pomembnega segmenta mladinske, kulturne in civilnodružbene ustvarjalnosti«, so zapisali v sporočilu za javnost na Mestni občini Maribor.

V njem so še zapisali, da so se nedavno v zvezi s prenovo dvakrat sestali s predstavniki programskega sveta Pekarne, da bi se dogovorili o postopkih za nadaljevanje prenove in jih pozvali k pisnemu soglasju. Glede na dejstvo, kot še navajajo na občini, ko so v Pekarni leta 2008 odločno nasprotovali selitvi, ki jo je nameraval izvesti bivši župan.

Pisno soglasje Pekarne pričakujejo do konca tedna Na Mestni občini Maribor pisni odgovor pričakujejo do konca tega tedna, 14. Junija. »Gre za rok, ki nam še omogoča pripravo predloga za rebalans proračuna in izpeljavo projekta. V kolikor do petka ne bomo prejeli za vse uporabnike zavezujočega stališča, da soglašajo s prenovo objektov Hladilnice in Lubadarja po sprejetem vsebinskem konceptu in v zgoraj navedenih rokih, bo prenova kompleksa ustavljena in samodejno umeščena na konec razmeroma dolgega in finančno izjemno zahtevnega seznama načrtovanih investicij, ki bodo sofinancirane iz proračuna Mestne občine Maribor, »so še sporočili iz mariborske občine.

Bo mariborska občina morala vrniti 90 tisoč evrov? Na občini še opozarjajo, da mora v primeru odklonilnega stališča uporabnikov Pekarne do nadaljevanja prenove, Mestna občina Maribor prekiniti pogodbo o sofinanciranju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in vrniti že prejeta sredstva v višini okrog 90.000 evrov za oba prijavljena projekta. Sredstva in projektna dokumentacija, ki so predvidena za izvedbo investicij, pa ne morejo biti porabljena v namene investicijskega vzdrževanja (večjih popravil) znotraj kulturnega centra. To pomeni, da bo občina kot lastnik objekta še nadalje izpostavljena velikim tveganjem glede varnosti objektov in manjkajočih uporabnih dovoljenj za njihovo obratovanje, so še sporočili iz Mestne občine Maribor.

Ne spreglejte