Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
19.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 19.20

8 let

V krvi otrok Mežiške doline manjša vsebnost svinca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Študija ugotavljanja vsebnosti svinca v krvi otrok Mežiške doline, ki jo je po petih letih ponovil ZZV Ravne na Koroškem, je pokazala manjšo vsebnost svinca v krvi otrok kot študija leta 2008.

V Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem se ob tem zavzemajo za nadaljevanje in nadgradnjo sanacijskega programa za zgornjo Mežiško dolino. Namen letošnje ponovitve študije iz leta 2008 po enaki metodologiji je bil oceniti obremenjenost otrok iz zgornje Mežiške doline s svincem, narediti primerjavo stanja med letoma 2008 in 2013 in oceniti napredek programa od začetka izvajanja do letošnjega leta, so sporočili iz ZZV Ravne.

Letošnja študija je vključevala otroke, stare od 12 do 72 mesecev, in devetletnike iz zgornje Mežiške doline (Črna na Koroškem, Mežica), kot primerjalna skupina pa so bili v študijo vključeni še triletniki iz spodnje Mežiške doline (Prevalje, Ravne na Koroškem). Vabilo za odvzem krvi je bilo poslano 581 otrokom iz Mežiške doline, skupno se je vabilu odzvalo 349 otrok, kar predstavlja 60,1 odstotka vabljeni, pri čemer je bil odziv boljši v zgornji Mežiški dolini kot v spodnji.

"Program je potrebno nadaljevati v zastavljeni smeri" Pri odvzetih vzorcih so bile ugotovljene vsebnosti svinca v krvi od 10 do 330 mikrogramov svinca na liter krvi. Večina otrok (78,5 odstotka) je imela nizke vrednosti svinca v krvi oz. vrednost pod 50 mikrogrami na liter. Vrednosti svinca v krvi pod 100 mikrogramov na liter krvi, kar je določeno kot meja med med škodljivimi in neškodljivimi vplivi svinca na otroke, pa je imelo 94,6 odstotka vseh otrok.

Povprečne vrednosti svinca v krvi so bile za otroke iz spodnje Mežiške doline nižje kot za otroke iz zgornje Mežiške doline, kar je pokazala že študija leta 2008. Sicer pa je prevalenčna študija, izvedena leta 2008, pokazala višje vsebnosti svinca v krvi otrok kot letošnja študija. Leta 2008 je bila najvišja izmerjena vrednost 393 mikrogramov svinca na liter krvi, letos pa 330.

Kot ocenjujejo na ZZV Ravne, je za uspešen napredek na tem področju potrebno program nadaljevati v zastavljeni smeri in ga dopolniti z vključevanjem novih rešitev. V programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v zgornji Mežiški dolini, ki se kot vladni program izvaja od leta 2008, je bil postavljen osnovni cilj - to je pri 95 odstotkih otrok iz zgornje Mežiške doline doseči vsebnost svinca v krvi pod 100 mikrogramov na liter krvi. Za svinec sicer ni določenega varnostnega praga in je vsaka prisotnost v telesu nezaželena.

Vsakoletne meritve vsebnosti svinca v krvi triletnikov iz zgornje Mežiške doline, ki glede na študije veljajo za najbolj obremenjeno skupino otrok, sicer kažejo trend zmanjševanja vsebnosti svinca v krvi otrok, odkar se izvaja vladni program. Ta med drugim zajema asfaltiranje javnih makadamskih površin v občinah Črna in Mežica, zamenjave zemljin, mokro čiščenje javnih površin, varovalna prehrano v vrtcih in šolah in druge ukrepe.

Ne spreglejte