Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 15.17

8 let

V drugem četrtletju letošnjega leta spremenjenih preko 2000 hišnih številk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V drugem četrtletju letošnjega leta je bilo spremenjenih preko 2000 hišnih številk, največ novih hišnih številk pa je dobila občina Koper, so zapisali na Statističnem uradu RS.

V omenjenem obdobju je v Sloveniji nastalo le eno novo naselje, in sicer Kerinov Grm na območju občine Krško.

1271 hišnih številk je nastalo na novo

Konec junija je bilo v Registru prostorskih enot evidentiranih 12 statističnih regij, 210 občin, 6030 naselij, 8419 statističnih okolišev, 17.481 prostorskih okolišev, 10.131 ulic in 530.303 hišnih številk. V drugem četrtletju letošnjega leta so bile v registru spremenjene 2303 hišne številke, od tega jih je 1271 nastalo na novo, 967 je bilo ukinjenih, 65 pa preštevilčenih.

Število hišnih številk se je najbolj povečalo v Kopru Število hišnih številk se je v omenjenem obdobju najopazneje povečalo v občini Koper, kjer jih je 52 več kot konec marca, najopazneje pa se je zmanjšalo v občini Slovenska Bistrica, kjer je 73 hišnih številk manj.

Na novo so bile ustanovljene tri ulice

V drugem četrtletju leta 2010 sta se spremenili območji občin Vrhnika in Cerknica. Del naselja Dobec, ki je doslej spadal v občino Cerknica, se je priključil k naselju Pokojišče v občini Vrhnika.

Del naselja Padež, ki je doslej spadal v občino Vrhnika, pa se je priključil k naselju Kožljek v občini Cerknica. V omenjenem obdobju so bile v Sloveniji na novo ustanovljene tri ulice, od tega ena v občini Cerklje na Gorenjskem, ena v občini Nova Gorica in ena v občini Hoče - Slivnica.

Največ ulic v Ljubljani...

Več kot 1000 ulic, kar 15 odstotkov vseh slovenskih ulic, je konec junija imela v Sloveniji le občina Ljubljana, medtem ko je bilo v občini Maribor slabih devet odstotkov vseh slovenskih ulic. Nad 200 ulic je imelo še pet občin.

...najmanj pa v občini Sveti Jurij Občina z najmanjšim številom ulic je bila občina Sveti Jurij, ki ima štiri ulice. Največjo skupino so sestavljale občine z naselji brez uličnega sistema. Takih občin je bilo 64, od teh pa največ v podravski statistični regiji.

Največjo površino ima občina Kočevje

Največja po površini je bila občina Kočevje s 555,4 kvadratnimi kilometri, ki je obsegala 21 odstotkov celotne površine jugovzhodne Slovenije. Občina Odranci, ki je 80-krat manjša od občine Kočevje, je bila najmanjša slovenska občina in je obsegala manj kot en odstotek celotne površine pomurske statistične regije.

Po številu naselij je bila na prvem mestu občina Krško s 158 naselji, na drugem pa občina Trebnje s 153 naselji. Občine Kobilje, Odranci ter Trzin so obsegale vsaka le po eno naselje, so še zapisali na Statističnem uradu RS.

Ne spreglejte