V Bovcu so morali točo odstranjevati z mehanizacijo

Hudo neurje s točo, ki je v sredo zvečer zajelo Bovec je povzročilo veliko škode na lokalnih cestah ter stanovanjskih objektih in avtomobilih. "Česa takega še nisem videl," je povedal krajan Bovca.
V Bovcu so morali točo odstranjevati z mehanizacijo

Toča je padala v takih količinah, da so jo morali s ceste in nekaterih objektov odstranjevati z mehanizacijo. Šele dnevna svetloba je razkrila pravo razdejanje, ki ga je za seboj pustilo neurje, je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Bovec Edi Melinc. "Voda je drla po ulicah Bovca in s seboj nosila vso točo, ki je bila v velikosti lešnikov. Na nekaterih mestih so se pred hišami nabrali tudi do meter visoki kupi toče, voda pa je zalivala kleti in pritlične dele hiš," je povedal Melinc. Najhuje je bilo na območju nad mestnim trgom, v okolici cerkve in pokopališča ter na ulici od glavnega trga proti Kaninski vasi. "Moral sem se potruditi, da smo zavarovali hišo in ostalo premoženje" "Bilo je neverjetno, česa takega še nisem videl v življenju. Kar precej sem se moral potruditi, da smo zavarovali hišo in ostalo premoženje," pa je povedal krajan Bovca Milan Štulc. Po prvih klicih ljudi so v Bovcu aktivirali člane treh prostovoljnih gasilskih društev v občini - iz Bovca, Srpenice in Loga pod Mangartom. Prizadetim je pomagalo štirideset operativnih gasilcev, več kot deset pa jih je bilo po podatkih Melinca še v pripravljenosti. Na delu so bili tudi trije kopači, saj je bilo kidanje z lopatami na več mestih premalo, saj je toča padala 15 do 20 minut. "Še danes se na nekaterih mestih lahko vidi kupe toče," je še povedal Štulc, ki meni, da bo škoda zaradi sinočnjega neurja velika. Voda močno poškodovala celo asfalt na cesti Občinski štab Civilne zaščite Bovec je že začel pregledovati nastalo škodo. Občina bo morala poskrbeti za sanacijo uničenih cest, krajani pa morajo poškodbe na stavbah in avtomobilih prijaviti zavarovalnici. "Škoda ne bo prav majhna, saj je samo na območju okrog cerkve voda močno poškodovala celo asfalt na cesti," je še povedal Melinc. "Naredili bomo vse, da bomo zagotovili nemoteno prevoznost in normalno življenje v Bovcu," pa je povedal bovški župan Siniša Germovšek. Ker so poleg občinskih cest, stavb in avtomobilov močno prizadete tudi kmetijske površine, bodo na občini ustanovili komisijo za popis škode. Po Germovškovih besedah jo bodo tudi prijavili, vprašanje pa je, če bodo presegli prag, da bi lahko za sanacijo škode pridobili tudi kakšna finančna sredstva s strani države. Na udaru tudi lastnina turistov Poleg krajanov Bovca pa je neurje precej poškodovalo tudi lastnino turistov, še posebej tistih v avtokampih. "Turiste iz šotorov smo že sinoči preselili v hotele, pripravljeno smo imeli tudi telovadnico, v kateri bi lahko zasilno nastanili večje število prizadetih," je povedal Germovšek. To na srečo ni bilo potrebno, saj so v vsakem kampu poskušali pomagati gostom po najboljših močeh, je še dejal bovški župan, ki je prepričan, da bodo v kampih pomagali gostom tudi s povrnitvijo stroškov za uničeno lastnino.

Voda zalila podhod železniške postaje Ljubljana, veter podiral drevesa Močan dež s točo je sinoči tudi po več drugih krajih v Sloveniji poplavil večje število objektov in podiral drevje. Neurje je škodo povzročilo še v Ljubljani, Prekmurju in mariborskem območju.

Po prvih podatkih je toča naredila v Prekmurju precej škode na poljščinah, sadovnjakih in vinogradih. V Prekmurju je sinoči po 19. uri toča z močnim vetrom zajela naselje Otovci v občini Puconci. Odkrito streho so sanirali domačini. Po prvih podatkih je toča naredila precej škode na poljščinah, sadovnjakih in vinogradih, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

V naselju Korovci v občini Cankova je močan veter podrl drevo na električne vodnike, veter je podiral drevesa tudi v Topolovcih in Pertoči. V Motovilcih v občini Grad pa je močan veter delno odkril streho dveh hiš ter podrl tri drevesa. Gasilci so imeli veliko dela v naselju Vadarci v občini Puconci, saj so s plastičnimi ponjavami prekrivali odkrite strehe na stanovanjskih in gospodarskih objektih, dokončna sanacija pa bo potekala danes. V naselju Pušča v občini Murska Sobota je meteorna voda zalila dve stanovanjski hiši, v naselju Jamna v občini Sveti Jurij ob Ščavnici pa kletne prostore stanovanjske hiše.

Sicer pa je toča večinoma padala med dežjem, na različnih koncih in zelo selektivno, tako da so razlike med poškodovanimi površinami zelo velike, na nekaterih njivah je škoda precejšnja, nedaleč stran pa je skoraj ni, je povedal direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja. Drugih ocen o škodi za zdaj še ni, sicer pa jo bodo ugotavljale zavarovalnice. Država namreč sofinancira zavarovanje kmetijskih površin proti toči, zato dobijo odškodnino le kmetje, ki imajo sklenjena zavarovanja.

V Ljubljani voda zalivala cestne in železniške podvoze V Ljubljani se je po 23. uri razbesnel močan veter z dežjem, zato je voda zalivala kleti stanovanjskih objektov, cestne in železniške podvoze, veter pa je podiral drevesa. Na Eipprovi ulici je podrto drevo padlo na cest, gasilci pa so izčrpavali vodo tudi na Švegljevi ulici ter v podvozu na Tacenski cesti, kjer je v vodi obtičalo osebno vozilo. Voda je zalila klet na Štuli, kleti dveh stanovanjskih hiš v ulici Na gmajni ter podhod železniške postaje Ljubljana.

Zalite so bile tudi kleti stanovanjske hiše na Celarčevi ulici ter garažo ob stanovanjski hiši na Dvoru, kjer so gasilci morali očistiti tudi strugo potoka in izčrpati vodo iz objekta. Izčrpali so tudi 1,5 kubičnega metra vode iz jame, prav tako na Dvoru. Voda je zalila še stanovanjski objekt na Pestotnikovi ulici. Nekaj pred 1. uro zjutraj pa je voda poplavila podvoz na Drenikovi, na ulici pod hribom pa je drevo padlo na cesto.

Na mariborskem veter podrl drevesi Na mariborskem območju je močan veter podrl dve drevesi v naselju Trate v občini Šentilj; eno je padlo na stanovanjsko stavbo in polomilo steklo na oknu, drugo pa na cesto. Zgodaj zjutraj pa je v Lušečki vasi v občini Poljčane ter v mariborskem naselju Vodole močan veter podrl drevo, ki je padlo preko ceste.

Veter je sinoči nekaj pred 23. uro v Malih Rodnah v občini Rogaška Slatina podrl več dreves močan veter podrl več dreves, ki so padla na cesto. Gasilci PGD Rogaška Slatina so drevesa razžagali in odstranili s cestišča. V Idriji pa je nekaj pred polnočjo voda zaradi močnega dežja zalila prostore tamkajšnjega doma upokojencev. Gasilci iz PGD Idrija so očistili zamašeni jašek, da je voda lahko odtekla.

Tudi danes ne pozabite na dežnike! Kakšno vreme pa lahko pričakujemo danes? Četrtek bo postregel s pretežno oblačnim vremenom. Občasno bodo predvsem v osrednji Sloveniji še krajevne padavine deloma plohe. Na Primorskem bo več sonca, a bodo tudi tam možne posamezne nevihte, vzhod Slovenije pa bo po napovedih vremenoslovcev suh. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 19 do 24, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija.

V petek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, v severozahodni in osrednji Sloveniji tudi pretežno oblačno. Tam bo občasno še rahlo deževalo. V soboto bo dopoldne delno jasno in povečini suho. Pihal bo jugozahodni veter. Sredi dneva se bodo od severozahoda spet začele pojavljati padavine, deloma nevihte, ki bodo zvečer in v noči na nedeljo zajele vso državo. V nedeljo bo sprva oblačno in deževno, čez dan pa se bo delno razjasnilo. Hladneje bo, na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

[video: 41976 / ]

Prva ocena škode po neurju pri štirih milijonih evrov Zavarovalnica Triglav je po sredinem močnem neurju v severozahodni in deloma v osrednji Sloveniji prejela večje število prijav škod. V največji slovenski zavarovalnici ocenjujejo, da je neurje povzročilo za približno 2,5 milijona evrov škode na vozilih in 1,5 milijona evrov škode na objektih. V zavarovalnici sicer svarijo, da bi lahko skupne škode v prihodnjih dneh še bistveno narasle. Natančnejše ocene škode bodo sicer znane po ogledu terena v prihodnjih dneh. Večina škode, predvsem na Gorenjskem in v Posočju, je nastala zaradi vdora meteorne vode v objekte, padca dreves in toče, še pojasnjujejo. Po prvih ocenah Adriatica Slovenice je zaradi neurij s točo in hudim vetrom nastala materialna škoda na širšem področju po Sloveniji, predvsem na avtomobilih zaradi toče in vetra in na stanovanjskih zgradbah zaradi vetra. Prve prijave škode je zavarovalnica že prejela, v prihodnji dneh in v prihodnjem tednu pa pričakujejo še več sto prijav, zato še ne morejo podati informacij o oceni škode, ki pa bo zagotovo presegala več sto tisoč evrov. V Zavarovalnici Maribor prijave še zbirajo in tudi še ne morejo podati prve ocene škode. Večjih škod, kot so jim bili priča v preteklih letih, po prvih ocenah in predvidevanjih ne pričakujejo.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano