SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V 2010 varčevanje pri javnih uslužbencih, pokojninah, sociali

4

termometer

Po zakonu o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize se bodo plače javnih uslužbencev, pokojnine in socialni transferji uskladili le za polovico zakonsko določene rasti.

Funkcionarjem v javnem sektorju se odprava nesorazmerij v osnovnih plačah, določena za leto 2010 v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, letos ne bo izvedla. Javni uslužbenci in funkcionarji pa bodo letos dobili regres za letni dopust v višini 692 evrov.

Če bo svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje februarja in novembra pri preučitvi možnosti za uskladitev pokojnin ugotovil, da se morajo te glede na pokojninski zakon povišati, bo po zakonu o interventnih ukrepih uskladitev letos le polovična. Letni dodatek za prejemnike nizkih pokojnin bo po zakonu o interventnih ukrepih znašal 368 evrov, za tiste z višjimi pokojninami pa 224 evrov.

Državni zbor je zakon sprejel 25. novembra lani. Odprava plačnih nesorazmerij bi v letu 2010 sicer zahtevala dodatnih 120 milijonov evrov, uskladitev socialnih transferjev, pokojnin in plač pa približno 80 milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin