SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ustavno sodišče začelo obravnavati Janševo pritožbo v zadevi Patria

1

termometer

Ustavno sodišče je začelo obravnavati ustavno pritožbo predsednika SDS Janeza Janše zoper sodbo vrhovnega sodišča v zadevi Patria, je razvidno s spletne strani sodišča.

Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je v četrtek vložil ustavno pritožbo, v kateri predlaga, naj sodišče zadrži izvršitev sodbe, da lahko Janša nemudoma odide s prestajanja kazni. Začasno odredbo pričakujejo do novega leta Kot je Matoz pojasnil na petkovi novinarski konferenci, to začasno odredbo pričakujejo do novega leta, hkrati pa pričakujejo tudi hitro odločanje o pritožbi.

V 56 strani dolgi pritožbi je Janševa obramba ustavnim sodnikom predlagala, naj zadevo obravnavajo absolutno prednostno, saj je sodba tudi podlaga za prenehanje poslanskega mandata. Matoz pričakuje, da bo ustavno sodišče "zaradi več kot očitnih kršitev" pritožbi ugodilo in dosedanje sodbe razveljavilo. Matoz je namreč prepričan, da sodbe v zadevi Patria ne vsebujejo niti najmanjšega standarda za obsodbo, temveč le arbitrarno nizanje indicev.

Dosedanjim odločitvam sodišč očita več kršitev ustave Janšev zagovornik dosedanjim odločitvam sodišč očita več kršitev ustave, od kršitve enakega varstva pravic, pravice do sodnega varstva, domneve nedolžnosti, načela zakonitosti v kazenskem postopku do načela pravnega jamstva oziroma pravice do obrambe.

Janša dveletno zaporno kazen prestaja od 20. junija letos, v zaporu sta tudi soobsojena Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, ki sta bila v zadevi Patria obsojena na 22 mesecev zapora. Vrhovno sodišče je pred kratkim zavrnilo njihove zahteve za varstvo zakonitosti, zato se zdaj trojica obrača na ustavno sodišče. Krkovičev odvetnik Jože Hribernik je v četrtek potrdil, da bo pritožbo vložil še isti dan, Črnkovičev zagovornik Dejan Marković pa je napovedal, da bo to storil v kratkem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin