Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
31. 1. 2013,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 31. 1. 2013, 16.55

8 let

Uslužbenec Sove Pirc Musarjevi ovadil komisijo DZ-ja

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Branko Cvelbar iz Sove v ovadbi poudarja, da odločno nasprotuje obžalovanja vredni politiki ustrahovanja in javnega blatenja. "Gre za nadaljevanje starih praks, ki se ponavljajo že desetletja," trdi.

Branko Cvelbar, direktor Urada 4 v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, je na Urad informacijskega pooblaščenca podal prijavo kršitve varstva občutljivih osebnih podatkov, storjenih v okviru dela Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Na spletnih straneh DZ-ja je bilo namreč objavljeno gradivo za nujno sejo komisije, ki je zajemalo tudi anonimni dopis z naslovom Sova problem, napisanega pod psevdonimom Miha Vodnik. V dopisu so po Cvelbarjevih besedah navedene številne neutemeljene in lažne navedbe in obtožbe o njem, vključno z objavo občutljivih osebnih podatkov, ki zajemajo lažne informacije tako iz strokovnega kot tudi zasebnega življenja, s čimer je bila, kot trdi Cvelbar, podana kršitev varstva njegovih osebnih podatkov. Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je prejšnji petek razpravljala o zaposlovanju v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Na domnevno sporno zaposlovanje v agenciji je je prva opozarjala anonimna prijava, vendar so v Sovi vse navedene očitke zanikali.

"Cilj anonimk je zgolj diskreditacija"

Cvelbar meni, da je komisija z objavo gradiv, v katerih se neupravičeno razkrivajo občutljivi osebni podatki, kršila določbe zakona o varstvu osebnih podatkov, zato zahteva takojšnje ukrepanje in uvedbo inšpekcijskega postopka ter takojšnjo odstranitev spornih gradiv.

"Razočaran, žalosten in osebno prizadet sem ob objavi navedenega dokumenta anonimnega avtorja s tako žaljivo in neresnično vsebino, objavljeno na spletnih straneh hiše demokracije – državnega zbora. Zgrožen sem nad medijskim pogromom, ki se te dni udejanja v zahtevi po moji odstranitvi z delovnega mesta. Govorice, ki so se kot plaz usule name in na moje bližnje, so presegle vse meje dobrega okusa," je v prijavi zapisal Cvelbar.

Poudaril je še, da odločno nasprotuje politiki linča in obžalovanja vredni politiki ustrahovanja in javnega blatenja. Po njegovih besedah gre za nadaljevanje starih praks, ki se že desetletja ponavljajo v anonimkah, cilj teh je zgolj diskreditacija, "s čimer se škoduje časti in dobremu imenu državljana, ki je zaradi narave svojega dela in svoje drže tarča določenih krogov".

Pirc Musarjeva: Ne vidim, da bi kdo vdiral v baze podatkov in jih nezakonito obdeloval

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je za Planet Siol.net pojasnila, da je ovadbo pogledala in da ni opazila, da bi šlo za zlorabo osebnih podatkov. "Jaz se lahko odzovem takrat, kadar gre za podatke, ki izhajajo iz nekih zbirk osebnih podatkov, tukaj pa gre za govorice in osebne opazke proti gospodu Cvelbarju, na to se pooblaščenec ne more in ne sme odzvati," je dejala.

"V takih primerih lahko posameznik začne zasebno tožbo zaradi enega od verbalnih deliktov, če seveda najde tistega, ki je to anonimno naredil. Težava je namreč, ker ta oseba po vsej verjetnosti ne obstaja. V ovadbi ne vidim, da bi kdo vdiral v baze podatkov in nezakonito obdeloval podatke pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov. Sem jo pa predala še nadzorniku, ki jo bo podrobneje pregledal," je sklenila.

Ne spreglejte