SiolNET. Novice Slovenija
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uradno je: območje evra zašlo v tehnično recesijo

0,43

termometer

Rast. BDP. | Celotna EU je v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni dosegla 0,1-odstotno rast BDP. | Foto: Thinkstock
Celotna EU je v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni dosegla 0,1-odstotno rast BDP. Foto: Thinkstock

Območje evra je po najnovejših podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v prvem letošnjem četrtletju zašlo v tehnično recesijo. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je namreč na četrtletni ravni za 0,1 odstotka skrčil že drugo četrtletje zapored.

Gre za revidirane podatke Eurostata, potem ko je še sredi maja statistični urad v drugi oceni poročal o 0,1-odstotni rasti evrskega gospodarstva v prvem trimesečju.

Celotna EU je medtem v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni dosegla 0,1-odstotno rast BDP, potem ko se je gospodarstvo Unije v zadnjem lanskem četrtletju skrčilo za 0,2 odstotka, še kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

Tudi Nemčija razglasila tehnično recesijo

Pred dvema tednoma je o tehnični recesiji poročala Nemčija, ki velja za motor evropskega gospodarstva. Največje evropsko gospodarstvo se zaradi visoke inflacije in visokih obrestnih mer sooča z zmanjšanim povpraševanjem. Nemško gospodarstvo se je v prvih treh mesecih na četrtletni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, potem ko se je v zadnjih treh mesecih lani za 0,5 odstotka.

Nemški reichstag Novice Slabe novice iz Nemčije

Francija in Italija obotavljivo rasteta

Francija je po stagnaciji v zadnjem četrtletju lani na začetku letošnjega leta na četrtletni ravni beležila 0,2-odstotno rast BDP, Italija, ki je v zadnjem lanskem četrtletju beležila 0,1-odstotno krčenje gospodarstva, je v prvih treh mesecih letos zabeležila 0,6-odstotno rast BDP, Španija (v zadnjem četrtletju 0,4-odstotna rast BDP) pa 0,5-odstotno.

Največjo rast BDP je sicer v prvem četrtletju glede na predhodno trimesečje zabeležila Poljska (+3,8 odstotka), sledita ji Luksemburg (+2,0 odstotka) in Portugalska (+1,6 odstotka). Največji padec gospodarstva so medtem zabeležile Irska (-4,6 odstotka), Litva (-2,1 odstotka) in Nizozemska (-0,7 odstotka).

So bili statistiki preveč optimistični?

Glede na lansko prvo četrtletje se je obseg BDP v prvih treh mesecih letos tako v območju evra kot v celotni EU okrepil za 0,1 odstotka.

Najnovejši statistični podatki vnašajo dvome v sicer optimistične napovedi za celotno letošnje leto. Evropska komisija je sredi maja območju evra za letos napovedala 1,1-odstotno gospodarsko rast.

Nekateri analitiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP krčenje gospodarstva napovedujejo tudi za drugo četrtletje. Razlog je po njihovem v slabšem povpraševanju zaradi visoke inflacije in visokih obrestnih mer.

Inflacija krepko nad ciljno

Inflacija v območju evra je sicer maja znašala 6,1 odstotka. To je še vedno precej nad ciljanima dvema odstotkoma s strani Evropske centralne banke (ECB). Predsednica ECB Christine Lagarde poudarja, da je inflacija previsoka, tako da je v prihodnje še pričakovati zviševanje obrestnih mer, a bo to bržkone manj izrazito.

Predsednica ECB Chrisine Lagarde napoveduje nadaljnje zviševanje obrestnih mer, ki pa naj ne bi bilo zelo izrazito. | Foto: Reuters Predsednica ECB Chrisine Lagarde napoveduje nadaljnje zviševanje obrestnih mer, ki pa naj ne bi bilo zelo izrazito. Foto: Reuters Zaposlenost še narašča

Število zaposlenih se je v prvih treh mesecih na četrtletni ravni v območju evra povečalo za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju se je zaposlenost tako v evrskem območju kot v EU povečala za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi se je zaposlenost v začetku letošnjega leta povečala za 1,6 odstotka tako v območju evra kot v EU, rast zaposlovanja je Eurostat beležil že konec lanskega leta.

ZDA so medtem v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni beležile 0,3-odstotno gospodarsko rast (v zadnjem četrtletju lani je bila rast 0,6-odstotna), v medletni primerjavi pa je bila rast ameriškega BDP 1,6-odstotna (v zadnjem lanskem četrtletju 0,9-odstotna).

Napovedi o BDP za Slovenijo

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v danes objavljeni napovedi Sloveniji za letos napoveduje 1,5-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa 2,6-odstotno. 

Nekoliko bolj optimistični so v napovedi za slovensko gospodarsko rast v Umarju, kjer napovedujejo 1,8-odstotno rast, najmanj pa v Banki Slovenije, po katere napovedih naj bi letošnja rast BDP znašala 0,8 odstotka. 

Slovenija. Rast. BDP. Novice Rast gospodarstva so letos pospešili potrošnja, gradbeništvo in storitve Recesija Novice Smo se izognili najhujšemu?
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin