Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2008,
18.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 24. 6. 2008, 18.10

8 let, 5 mesecev

Urad generalne državne tožilke protestira nad "neetičnim ravnanjem" novinarja Voduška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V uradu generalne državne tožilke so protestirali nad po njihovem mnenju neprofesionalnim ravnanjem novinarja Vladimirja Voduška.

Zapisali so, da je "s svojim neetičnem, neprofesionalnem in zlorabljajočim načinom organiziranja oddaje Vroči stol povzročil, da predstavnik državnega tožilstva ni sodeloval v oddaji". Tožilka zavrnila sodelovanje, ker je kot gost nastopil Penko Urad generalne državne tožilke se je za nastop generalne državne tožilke Barbare Brezigar v ponedeljkovi oddaji, ki je bila organizirana na temo korupcije, dogovoril z novinarjem Voduškom, potem ko je predstavil temo in sestavo sodelujočih v oddaji, so zapisali v izjavi za javnost. A je prišlo tik pred oddajo do spremembe gostov. V njej je nastopil tudi Boštjan Penko, generalna državna tožilka pa je zavrnila sodelovanje v oddaji.

Urad je namreč to zagotovilo zahteval, ker si je "isti novinar podobno manipulacijo in prevaro dovolil že v oddaji Vroči stol z dne 18. februarja in je bila generalna državna tožilka šele v studiu soočena z dejstvom, da v oddaji sodelujejo drugi gostje, kot je bilo dogovorjeno". Tik pred ponedeljkovo oddajo je bila generalna državna tožilka spet soočena z dejstvom, da je prišlo do spremembe v sestavi gostov, so opozorili, saj je v oddaji na zahtevo Draga Kosa nastopil tudi višji državni tožilec Penko. "Ker Vladimir Vodušek ponovno zavestno ni spoštoval dogovora in se je prilagodil zahtevam enega od gostov, je generalna državna tožilka zavrnila nastop v oddaji," so v uradu pojasnili njeno ravnanje.

"Odvisen, pristranski, neverodostojen, nespoštljiv" "Protestiramo proti takšnim do javnosti in državnih inštitucij ponižujočim in nespoštljivim manipulacijam novinarja. Protestiramo proti njegovemu podrejanju zahtevam določenega gosta oddaje (v tem primeru Draga Kosa) in zavajanju drugih gostov. To kaže na njegovo odvisnost, pristranskost in neverodostojnost ter nespoštljiv odnos do funkcije generalnega državnega tožilca in do Vrhovnega državnega tožilstva RS. Na takšno (ne)kulturo in neprofesionalnost ni mogoče in se tudi ne sme pristajati," je zapisano v izjavi za javnost.

Po mnenju urada se "na ta način ustvarja izkrivljena slika, neobjektivno vplivanje na vsebino predstavljenih aktualnih tem in ustvarja javno mnenje, ki nima podlage v vseh dejstvih". "Način določanja udeležencev oddaje v dogovoru z enim od gostov in s prikrivanjem tega dejstva ostalim gostom, pa je mogoče uvrstiti v področje, ki je bilo naslovna tema oddaje," so zapisali.

Tožilka pričakuje, da bodo pristojni na RTVSLO ukrepali V uradu generalne državne tožilke pričakujejo, da "bodo pristojni na RTV Slovenija ob takšnem koruptivnem, zavajajočem in nespoštljivem odnosu voditelja oddaje Vroči stol ukrepali v skladu z načeli profesionalne etike v interesu obveščanja slovenske javnosti, kar bi moralo biti še posebej demonstrirano s strani takšne javne inštitucije, kot je nacionalna televizija".

Kot trdijo v uradu, je Vodušek izrecno zagotovil, da bodo v oddaji nastopili generalna državna tožilka, direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Aleksander Jevšek, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Kos in predavatelj Fakultete za varnostne vede in član Komisije za preprečevanje korupcije Bojan Dobovšek. Glede na to, da je prišlo do spremembe, pa je po mnenju urada generalne državne tožilke "posledično omenjena oddaja vsebinsko izzvenela povsem drugače, kot je bilo napovedano slovenski javnosti".

Vodušek obžaluje neljubi zaplet Voditelj oddaje Vroči stol Vladimir Vodušek je obžaloval za neljubi zaplet, ko se ponedeljkove oddaje nista udeležila niti Brezigarjeva niti Jevšek. Za njuno neudeležbo po njegovem mnenju ni bilo nobenega razloga, "glede na to, da sta bila vsekakor kvalificirana, da spregovorita o vprašanjih, ki jih je odprla oddaja". Ob tem je še dejal, da gre za oddajo v živo, naravnano polemično, ko se lahko njena sestava hitro spremeni.

Vodušek protesta državne tožilke še ni prejel Osebno ne "more pristati na to, da bi mu gostje oddaje določali, kdo bo sodeloval v oddaji, razen če gre za kompromis, da se dobi nekoga v studio, da je oddaja zanimiva za gledalce in da gre za soočenje različnih stališč". "Sicer pa moram reči, da se bodo morali politiki sprijazniti s tem, da ne more nihče določati, kdo bo gost v kakšni oddaji, in mislim da, da mi morajo dovoliti toliko novinarske avtonomije, da lahko sam sestavim oddajo," je še dejal Vodušek. Ob tem je na novinarsko vprašanje dodal, da s protestom urada generalne državne tožilke še ni bil seznanjen in ga ni imel priložnost prebrati, zato se ni mogel odzvati na zapisane trditve.

Ne spreglejte