Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 16.28

8 let

Türk za novo ustavno sodnico predlaga Jadranko Sovdat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Danilo Türk predlaga DZ, da za novo ustavno sodnico izvoli generalno sekretarko ustavnega sodišča Jadranko Sovdat.

To je po posvetovanjih predsednika z vodji poslanskih skupin povedal Türkov svetovalec za pravna vprašanja Erik Kerševan. Kot je pojasnil, je predsednikov predlog pridobil široko soglasje. Kerševan je povedal, da so vsi vodje poslanskih skupin, ki so se odzvali vabilu na pogovore, podprli predsednikov predlog. Dodal pa je, da se vabilu ni odzval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Kljub temu upajo, da bodo poslanci SDS v DZ Sovdatovo podprli, je poudaril predsednikov svetovalec. "Veseli bomo vsake podpore, ki bi prišla s strani SDS" Na vprašanje, ali bodo še kakšni pogovori z SDS, je Kerševan odgovoril, da je bil predsednikov predlog za novo ustavno sodnico že posredovan v DZ. "Pri čemer bi seveda, kot pri vseh tovrstnih predlogih, želeli čim širšo podporo v DZ," je izpostavil in dodal, da bodo s tega vidika veseli "vsake dodatne informacije in podpore, ki bi prišla s strani SDS".

Kerševan je poudaril, da je po časovniku DZ možno, da bi o Sovdatovi DZ odločal že na decembrski seji. S tem bi lahko ustavno sodišče ob izteku mandata sedanjega ustavnega sodnika Cirila Ribičiča nadaljevalo svoje delo z novo sodnico, je zatrdil.

"Sovdatova je strokovnjakinja za ustavno pravo" Po besedah predsednikovega svetovalca je Sovdatova s svojim dosedanjim delom dokazala, da uspešno združuje akademsko delo in delo v ustavnem sodišču. Z njenim znanjem bo lahko ustavno sodišče pridobilo ustrezen zagon, je ocenil in dodal, da je 49-letna Sovdatova strokovnjakinja za ustavno pravo, avtorica skoraj 30 znanstvenih in strokovnih člankov ter soavtorica Komentarja Ustave RS.

Kot je dodal, je s predlogom za Sovdatovo predsednik Türk "zasledoval tisti cilj, ki je bil postavljen že na začetku, in sicer, da pridobi strokovnjaka za ustavno pravo in da išče zunaj okvirjev sodišč, ki so že doslej relativno močno zastopana v ustavnem sodišču".

"Cilj je dobiti najboljšega kandidata" Glede dejstva, da se predsednik ni odločil za nobenega od treh kandidatov, ki so se prijavil na javni poziv za novega ustavnega sodnika, je predsednikov svetovalec izpostavil, da je poziv ena od zakonskih predvidenih možnosti, da se predsednik seznani z interesom potencialnih kandidatov. A je dodal, da lahko predsednik išče tudi mimo tega postopka. "Cilj je dobiti najboljšega kandidata, ne pa zgolj omejevanje na formalni vidik," je poudaril.

Na vprašanje, ali se lahko utegne zgoditi podobno kot oktobra 2007, ko je bila za Sovdatovo že izražena načelna podpora, kljub temu pa v DZ ni bila izvoljena, je Kerševan zatrdil, da sedaj ne vidijo takšne nevarnosti. Kot je dejal, je bila tedaj Sovdatova predlagana z drugimi kandidati in da tudi ti kandidati niso bili izvoljeni. To je bil po njegovih besedah bolj izraz drugega časa in drugačnih razmerij med institucijami, ne pa neposredni izraz nezaupanja takratnega DZ strokovnosti Sovdatove.

Spomnimo: Septembra je urad predsednika republike prejel tri predloge za novega ustavnega sodnika. Kandidati so bili predsednica Državne revizijske komisije Vesna Cukrov, višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar in odvetnik Bojan Kukec. Že tedaj je Kerševan napovedal, da bo predsednik republike Opravil pogovore o predloženih kandidaturah, pa tudi o drugih kandidatih, ki bi kot vrhunski pravni strokovnjaki prišli v poštev za prosto mesto ustavnega sodnika.

Ustavnega sodnika oz. sodnico izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Ne spreglejte