Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2008,
15.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 5. 2008, 15.49

8 let, 5 mesecev

Türk: Naše obrambne sile so jedro naše državne samostojnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik države Danilo Türk je na slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske izpostavil, da so naša vojska in vse naše obrambne sile jedro naše državne samostojnosti in suverenosti.

Njihov pomen se še povečuje v razmerah, ko je naša država vse bolj tesno vključena v evropske, evroatlantske in mednarodne integracije, je še poudaril. Türk spomnil na mesece ob osamosvojitvi Predsednik Türk je v svojem govoru na slovesnosti, ki je potekala v vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani, spomnil na mesece pred in ob osamosvojitvi. Izpostavil je začetek usposabljanja prvih slovenskih nabornikov v učnih centrih Ig in Pekre 15. maja 1991. Kot je poudaril, je bil to za Slovenijo prelomni trenutek novega obdobja, ki je sledil plebiscitarni odločitvi slovenskega naroda za vzpostavitev lastne, neodvisne države.

"Vendar pa plebiscitarna odločitev sama po sebi še ni zadoščala za efektivnost države. Z odločitvami iz pomladi 1991 in zlasti z usposabljanjem lastne vojske smo dobili občutek, da se je v resnici pričel proces, nujen za polno uresničitev plebiscitarne odločitve o samostojnosti," je dejal predsednik Türk.

"Slovenci so se v zgodovini bojevali dobro" Po njegovih besedah so se Slovenci v zgodovini bojevali dobro, čeprav so služili v armadah z večnacionalnim sestavom pod tujimi poveljniki. "Po prvi svetovni vojni pa so nastale razmere, ko je bilo treba stopiti na lastne noge," je izpostavil.

Iz tistega časa se po predsednikovih besedah spominjamo generala Rudolfa Maistra in njegovih borcev za severno mejo. Ti so prvič v zgodovini pokazali, kako se bodo Slovenci morali organizirati za vojaške naloge, ki jih slovenskemu narodu prinaša usoda, je pojasnil. V temeljih izročila naših današnjih obrambnih sil je po Türkovem mnenju tudi izkušnja borcev TIGR in epopeja partizanske vojske NOB.

"Današnja vloga vojske povezana reševanjem življenj v naravnih nesrečah" Kot je še povedal predsednik, je današnja vloga vojske povezana tudi z zahtevami po solidarnosti v lastni domovini in reševanjem življenj v naravnih nesrečah. Pričakovane podnebne spremembe so po Türkovo tipičen vir "transnacionalnega nevojaškega ogrožanja".

Te spremembe pa za države ne pomenijo le ekološkega tveganja, temveč bodo ogrožale varnost posameznika, varnost družbe in države ter mednarodno varnost. "Današnja vloga Slovenske vojske v takih primerih je nezamenljiva in bo v prihodnje vsebovala še večjo raznovrstnost opravil," je dejal predsednik.

"Ves čas moramo skrbeti za kadrovsko graditev vojske" Kot je še dejal, bo naša vojska tudi v prihodnje bistveno odvisna od človeškega dejavnika, zato "moramo ves čas skrbeti za njeno kadrovsko graditev". Ob tem pa je po Türkovem mnenju potrebno skrbeti tudi za etičnost in dobre medčloveške odnose v vojski ter za spoštovanje osebnosti ter dostojanstva pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Na slovesnosti sta uvodoma spregovorila načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Albin Gutman in minister za obrambo Karl Erjavec. Gutman je med drugim spomnil na vse, ki se slovesnosti zaradi sodelovanja na mirovnih misijah po svetu ne morejo udeležiti.

Erjavec in Gutman sta nekatere pripadnike povišala v brigadirje Erjavec pa je izpostavil predvsem novosti, ki jih v vojaško službo prinaša zakon o službi v Slovenski vojski, pri čemer je izrazil prepričanje, da se bodo sindikati javnega sektorja o teh vprašanjih uskladili. V nadaljevanju sta minister Erjavec in načelnik Generalštaba SV Gutman nekatere pripadnike povišala v brigadirje. To so postali Marjan Balant, Dragan Bavčar, Tine Brajnik, Dušan Doberšek, David Humar in Milan Obreza.

Generalmajor Alojz Štajner in brigadir Alojz Završnik sta prejela priznanji ministrstva za obrambo, in sicer red generala Maistra II. stopnje. Prva brigada SV pa je prejela priznanje red Slovenske vojske.

Priznanja Slovenske vojske je podelil Gutman. Major Bor Balderman in štabni vodnik Zvone Benko sta prejela medaljo načelnika generalštaba Slovenske vojske, vojak Dejan Koren pa bronasto medaljo vojaku za dosežene uspehe.

Ne spreglejte