Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 10. 2012,
10.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 13. 10. 2012, 10.32

8 let, 5 mesecev

Türk: Moramo se kulturno pogovarjati o vseh stvareh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ideološke delitve v današnjem času niso tako resne in relevantne, kot so bile nekoč, je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela dejal predsednik republike Danilo Türk.

Aktualni predsednik republike Danilo Türk je ob začetku volilne kampanje zagotovil, da bo še naprej opravljal vse predsedniške obveznosti. Na vprašanje, ali je kandidat levice, je Türk odgovoril, da je njegova podpora zelo raznovrstna, saj ga podpirata dve parlamentarni in štiri neparlamentarne stranke.

"V današnjem času ideološke delitve niso tako resne in relevantne, kot so bile nekoč" "Kar pa zadeva ideološke definicije, mislim, da je treba biti previden," je opozoril. Po njegovem mnenju v današnjem času ideološke delitve sicer niso tako resne in relevantne, kot so bile nekoč. Kot predsednik republike je sicer prepričan, da mora gledati na resnost in dostojanstvo naših državnih ritualov. "Mi nimamo dolge tradicije in teh ritualov nimamo veliko," je poudaril.

Türk ocenjuje, da je imel v svojem mandatu vedno korektne odnose z vlado Türk ocenjuje, da je imel v svojem petletnem predsedniškem mandatu vedno korektne odnose z vlado in jih ima tudi sedaj. "Kar se mene tiče, so ti odnosi v redu," je poudaril. S predsednikom vlade Janezom Janšo se je srečal dvakrat, ko sta se ogovarjala o političnih dejavnostih v sklepnem delu letošnjega leta.

Reformi sta "na pravi poti", zadržano o državnem premoženju in sanaciji bank Spregovoril je tudi o pogajanjih o pokojninski reformi in spremembah delovne zakonodaje. Ti dve reformi sta po njegovem mnenju na dobri poti, medtem ko se je pri drugih dveh temah o državnem premoženju in sanaciji bank ustvarilo precejšnje nezaupanje, kar je zaskrbljujoče. "Pogajalci se morajo poslušati, slišati drug drugega in tudi popustiti, kjer je treba, da se doseže sporazum," je poudaril. Opozoril je, da je ideja državnega holdinga prišla poleti "kot radikalno drugačna rešitev" in dodal, da v Sloveniji prepogosto menjavamo sisteme upravljanja z državnim premoženjem.

Predsednik je spregovoril tudi o prisotnosti praporščakov na državnih proslavah ter poudaril, da se moramo kulturno pogovarjati o vseh stvareh ter biti predvsem kulturna nacija. Glede pristojnosti predsednika republike je ob koncu pogovora dodal, da ne bi bilo dobro, da bi se te pretirano širile brez poštenega premisleka.

Ne spreglejte