Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 16.39

8 let

Türk in katarski emir sodelovanje med državama ocenila kot dobro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Danilo Türk je prispel na dvodnevni delovni obisk v Katar, kjer ga je sprejel katarski emir Hamad bin Kalifa al Tani.

V pogovorih sta opravila celovit pregled dosedanjega dvostranskega sodelovanja in izmenjala stališča o razvoju položaja na Bližnjem vzhodu. Sodelovanje med državama sta ocenila kot dobro.

Pozitivno sta ocenila sodelovanje na humanitarnem področju

Türk in katarski emir sta vodila plenarne pogovore med delegacijama obeh držav, nato pa sta opravila še pogovor na štiri oči. Pozitivno sta ocenila sodelovanje med državama na humanitarnem področju, predsednik Türk pa je v tej luči izpostavil prispevek Katarja humanitarnemu projektu rehabilitacije palestinskih otrok, žrtev oboroženih spopadov v Gazi, ki so bili na zdravljenju v Sloveniji, so sporočili iz urada predsednika republike.

Srečala sta se tudi finančna ministra Katarski monarh in slovenski predsednik sta se posvetila tudi sodelovanju med državama na finančnem področju, v pogovor o nekaterih konkretnih vidikih tega sodelovanja pa se je skupaj s katarskim finančnim ministrom Yusufom Huseinom Kamalom vključil tudi slovenski minister za finance Franc Križanič. Ministra sta se sicer sestala tudi ločeno.

Obojestranski interes za razvoj turizma

Sogovorniki so izrazili obojestranski interes za razvoj turizma in za sodelovanje držav na področju prometa, o čemer priča tudi danes sklenjeni sporazum o zračnem prometu med slovensko in katarsko vlado, ki ga je v imenu Slovenije podpisal resorni minister Patrick Vlačič. Beseda je tekla tudi o nekaterih drugih projektih, namenjenih širitvi turističnih obiskov iz Katarja v Slovenijo.

Državi bosta sodelovali tudi pri geoloških raziskavah, kar bo omogočil sklenjeni sporazum o sodelovanju med Geološkim zavodom Slovenije in družbo Qatar Mining Company, ki ga je v imenu Slovenije podpisal direktor geološkega zavoda Marko Komac. Katarski emir in slovenski predsednik sta pregledala tudi stanje preostalih že sklenjenih sporazumov med državama in se dogovorila za pospešitev procesa ratifikacije nekaterih med njimi.

Govorila sta tudi o mednarodnih vprašanjih

Türk in vladar te z nafto in plinom bogate zalivske države sta pomemben del pogovorov namenila tudi mednarodnim vprašanjem. Emir je slovenskega predsednika seznanil s svojo analizo položaja na Bližnjem vzhodu v luči aktualnega dogajanja v Tuniziji in Egiptu, predsednik Türk pa mu je predstavil svoje poglede na razmere na Balkanu.

Državi imata podpisanih nekaj gospodarskih sporazumov Sogovornika sta ocenila, da je sodelovanje med Katarjem in Slovenijo doseglo dobro raven in se dogovorila za nadaljnje redne kontakte. Katarski emir je v nadaljevanju na delovnem kosilu gostil slovensko delegacijo, kjer je beseda tekla o različnih vidikih dvostranskega in mednarodnega sodelovanja, so še sporočili iz predsednikovega urada.

Med Slovenijo in Katarjem je v zadnjem letu dni kar veliko političnih in gospodarskih stikov. Predsednik republike je januarja lani z močno gospodarsko delegacijo obiskal to zalivsko državo, državi pa sta takrat podpisali tudi nekaj gospodarskih sporazumov.

Ne spreglejte